Στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων-Τ.Α.Σ. Κοζάνης) περνά πλέον, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων οι αρμοδιότητες για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στις Περιφερειακές Ενότητες της Κοζάνης (Αιανή) και των Γρεβενών. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου έχει σαν σκοπό την απλούστευση και τη γρήγορη διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς. Σε δήλωσή του στον “Π” ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια απόφαση που “κινεί επιτέλους μετά από τόσα χρόνια τα νήματα αποζημίωσης των πληττόμενων και καθιστά πιο λειτουργική και πιο ευέλικτη την όλη διαδικασία για τους κατοίκους των περιοχών αυτών”.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοικοι πολλών χωριών της Κοζάνης -ιδίως στην Αιανή- αλλά και στην περιοχή των Γρεβενών, πέραν της ταλαιπωρίας που υπέστησαν τις πρώτες ημέρες που η γη σείονταν και αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους, είχαν να αντιμετωπίσουν και την γραφειοκρατία καθώς κλήθηκαν να υποβάλουν αιτήσεις στις κατά τόπους Κοινότητες και να καταγράψουν το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο “Εγκέλαδος” στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Από το 2013 λοιπόν και έπειτα όπως πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών με τους οποίους επικοινώνησε χθες -μετά την έκδοση της απόφασης- ο “Π”, δήλωσαν πως ακόμη και σήμερα εν έτει 2015 δεν είδαν “ούτε ένα Ευρώ….” ως αποζημίωση για τις ζημίες στην περιουσία τους.
Οι αρμοδιότητες σχετικά με την αποκατάσταση των κτιρίων που είχαν πληγεί από τους σεισμούς ήταν στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) η οποία από το 2013 και έπειτα -όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι περισσότεροι κάτοικοι στον “Π”- δεν προέβη σε καμία κίνηση για την αποζημίωση. Πλέον, οι αρμοδιότητες περνούν στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Α.Σ. Κοζάνης) όπου οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών “εναποθέτουν” τις ελπίδες τους για την αποζημίωσή τους.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην περιοχή της Αιανής τουλάχιστον 3-4 σπίτια κρίθηκαν ως ακατάλληλα προς κατοίκηση και ενώ οι ιδιοκτήτες τους διαμένουν αλλού ακόμη, Ιανουάριο 2015, δεν έχουν λάβει ούτε 1 € αποζημίωσης.
Το μόνο που είχε γίνει από το 2013 και έπειτα, δήλωσαν πολλοί κάτοικοι, ήταν η αυτοψία σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια από κλιμάκια του Δήμου Κοζάνης στελεχωμένα από μηχανικούς, ενώ κλιμάκια του Τ.Α.Σ. είχαν μεταβεί στις Τοπικές Κοινότητες και από τότε το θέμα “λίμναζε” σε… στάσιμα νερά.