Σεφ, επιχειρηματίας, κοινοτάρχης. Η περίπτωση του Άγγελου Ναουμίδη στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, ένα μικρό χωριό δίπλα στην λίμνη Βεγορίτιδα, είναι από εκείνες που δεν τις προσπερνάς αβίαστα. Δεν είναι μόνο τα gourmet πιάτα που σερβίρει στις επιχειρήσεις του, με τα τοπικά προϊόντα -όπως η φημισμένη πιπεριά Φλωρίνης- να έχουν την τιμητική τους, είναι η αγάπη και το πάθος για τον τόπο του, που διακρίνεις αμέσως στην πρώτη κουβέντα μαζί του.
«Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο τόπος μου. Εδώ γεννήθηκα και λάτρεψα το καθετί. Μία τεράστια λίμνη η οποία μαγεύει τον επισκέπτη και για μας εδώ είναι ευλογία. Αν δεν καταφέρεις να αγαπήσεις τον τόπο που ζεις δεν θα καταφέρεις ποτέ να ευημερήσεις» μας λέει, τονίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί: «Να κατανοήσεις το περιβάλλον που ζεις, αξιοποιώντας δημιουργικά τις δυνατότητες που σου δίνει ώστε και να επιβιώσεις οικονομικά αλλά και να ζήσεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής».
Πραγματικά, ο Άγιος Παντελεήμονας είναι από τα χωριά εκείνα που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν μόνιμα, μακριά από την ένταση και τους ρυθμούς των μεγάλων πόλεων. Τα στενά δρομάκια, τα παλιά μακεδονίτικα σπίτια και οι πετρόκτιστοι ανεμόμυλοι σε μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, ενώ η θέα προς τη Βεγορίτιδα σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας -μετά την Τριχωνίδα και την Βόλβη– με βάθος που αγγίζει τα 60 μέτρα. Περιβάλλεται από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στη σκιά των ορεινών όγκων του Βόρα και του Βερμίου. Πολύ κοντά βρίσκονται και οι μικρότερες λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα και Πετρών, που με τα νερά τους τροφοδοτούν την Βεγορίτιδα.
«Πρέπει πρώτα εμείς οι ντόπιοι να κατανοήσουμε την απαράμιλλη τουριστική ομορφιά του τόπου μας και να δείξουμε ενδιαφέρον για το πως θα τον μετατρέψουμε σε αγροτουριστικό προορισμό, με στόχο προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η περιοχή μας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, από άλλες της χώρας. Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο -μετά και την κρίση του κορονοϊού- που θα πρέπει να κινητοποιηθούμε άπαντες ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας» λέει ο Άγγελος.
Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί το υδατοδρόμιο που έχει κατασκευαστεί στην Βεγορίτιδα, το πρώτο λιμναίο της χώρας, που αναμένει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του. «Πρόκειται για μια εναέρια «Εγνατία Οδός», που θα φέρει στην περιοχή μας γρήγορα και ασφαλές νέους επισκέπτες. Η προβλήτα και οι αναγκαίες υποδομές έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που αναμένεται είναι η τελική αδειοδότηση» σημειώνει, τονίζοντας πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη ως προς την αξιοποίηση και ανάδειξη, κυρίως του παραλιακού μετώπου, που αποτελεί και το «καμάρι» του Αγίου Παντελεήμονα, όπως και η «πλαζ» η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συζητώντας μαζί του, στο μπαλκόνι της επιχείρησής του με θέα την λίμνη, εύκολα αντιλαμβάνεσαι την αγάπη για τον τόπο του και το πως θα ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που από πολύ μικρός ασχολείται με τα κοινά. Σήμερα από τη θέση του προέδρου της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που θα καταστήσει το παραλίμνιο χωριό κορυφαίο οικο-αγροτουριστικό προορισμό. «Από την ανάγκη να διαφοροποιήσω την πραγματικότητα στην οποία ζω ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας πολύ καλά τι χρειάζεται να διορθωθεί και τι να δημιουργηθεί στην περιοχή μας» λέει, επισημαίνοντας πως: «Λιθαράκι, λιθαράκι ανεβαίνει η υπεραξία του τόπου».
Αν δει κανείς τις επενδύσεις της οικογένειας Ναουμίδη στον Άγιο Παντελεήμονα, θα διαπιστώσει πως τα όσα λέει ο Άγγελος τα εννοεί. Ένα εστιατόριο και ένα ουζερί δίπλα στη λίμνη, μια πρότυπη μεταποιητική μονάδα που δημιουργεί μοναδικά προϊόντα με βάση την πιπεριά -όπως σάλτσες, τουρσί σε βαζάκι και αλείμματα- καθώς και ένα οινοποιείο που βρίσκεται στα σκαριά, είναι τα «λιθαράκια» -όπως λέει- που ανεβάζουν το χωριό ψηλότερα. Αν αναλογιστεί κανείς πως στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονται περισσότερα από 20 άτομα -που ζουν μόνιμα στο χωριό- γίνεται εύκολα αντιληπτό πως συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Βέβαια το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται, στο ότι ο Άγγελος μαζί με τα αδέλφια του –Πέτρο, Γιώργο και Γιάννη– μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη δουλειά τους και την ίδια αγάπη για το τόπο τους. «Αποτελεί μεγάλο ατού η συνεργασία μεταξύ αδελφών. Η σχέση αυτή είναι παντοτινή και μοναδική» τονίζει, συνεχίζοντας με νόημα: «Σε μία εποχή που κυριαρχεί ο ατομισμός και η επιδίωξη του κέρδους είναι δύσκολο να σταθούν συνεργασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το κοινό όραμα μιας ομάδας με στόχο όχι το μόνο το κέρδος αλλά την επιτυχία. Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό της οικογένειας ως θεμελιώδη ουσία στην περιοχή που ζούμε. Η οικογένεια είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες. Όταν υπάρχει συνεννόηση και κοινός σκοπός» τονίζει.
Ο Άγγελος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Παντελεήμονα, ζώντας τον περισσότερο χρόνο του «μέσα σε μια κουζίνα με μυρωδιές και γεύσεις», όπως λέει. Ζώντας σε ένα χωριό με έντονη τοπική γαστρονομία και μέσα στην ταβέρνα που λειτουργούσαν -για χρόνια ολόκληρα δίπλα στη λίμνη- αρχικά οι παππούδες και μετά οι γονείς του, Αναστάσιος και Φανή, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για τον ίδιο.
Από μικρή ηλικία ήξερε πως θα ασχοληθεί με την μαγειρική. Ιδιαίτερα μαγεμένος από το κράμα της βαλκανικής κουζίνας που συναντάται στην περιοχή -με την φημισμένη πιπεριά Φλωρίνης να ξεχωρίζει- εντρύφησε στην τοπική γαστρονομία, μέσα από παλιές συνταγές και τεχνικές. Η απόφαση να επιστρέψει μόνιμα στον Άγιο Παντελεήμονα, μετά τις σπουδές του στην Ιταλία, δεν ήταν δύσκολη για τον ίδιο. «Η κουζίνα μας είναι ελληνική και όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την περιοχή μας. Από άγριες πέστροφες, άγρια μανιτάρια, βρώσιμα λαχανικά των βουνών, τρούφες, πιπεριές και ό,τι άλλο υπάρχει αξιόλογο θα τα βρείτε στα πιάτα μας. Θέλουμε να διηγούμαστε την ιστορία του τόπου μας μέσα από τα πιάτα μας» σημειώνει.
Χωριό δίπλα στην λίμνη
Κτισμένο στις δυτικές όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, στα σύνορα Φλώρινας -Πέλλας, ο Άγιος Παντελεήμονας είναι από τους γραφικότερους προορισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Η λίμνη μαζί με την κοντινή των Πετρών, αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους της περιοχής που φιλοξενούν πολλά πουλιά.
Το χωριό είναι στενά συνδεδεμένο με τον οίνο και την παραγωγή του. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια του αμπελιού -οινοποιεία λειτουργούν στην περιοχή- αλλά και την αλιεία στα πλούσια νερά της λίμνης. Σήμερα ο πληθυσμός αγγίζει τους 800 κατοίκους.
διαβάστε περισσότερα στο https://www.travel.gr