Αφού διέρρευσαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, άποψη του γράφοντος είναι πως η συμφωνία για το Προσφυγικό που επετεύχθη στις 20 Μαρτίου, δεν πρόκειται να λύσει με κανέναν τρόπο το μεταναστευτικό πρόβλημα και τις αθρόες ροές προς Ελλάδα. Καθώς έχει τόσα «αγκάθια», πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του και κραυγαλέες ασάφειες, που δίνεται η εντύπωση ενός σκοπίμως ανεφάρμοστου θεωρητικού σχεδίου που δημιουργήθηκε περισσότερο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων παρά ουσίας . Τα βασικά σημεία της μαραθώνιας συμφωνίας για το Προσφυγικό, προβλέπουν επιστροφή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που θα μπαίνουν στην χώρας μας μετά την 20η Μαρτίου, αποστολή στις χώρες της ΕΕ κάθε Σύριου που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά (μετά από «εθελοντική» συνεισφορά ευρωπαϊκών χωρών…), υποχρεωτικό έλεγχο από την Τουρκία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επιτάχυνση της εκταμίευσης 3 δις ευρώ προς την Τουρκία με πρόβλεψη για ακόμα 3 δις ευρώ έως το 2018 και επιτάχυνση της άρσης της βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες, με ορίζοντα πλήρους άρσης τον Ιούνιο του 2016.
Ας πάρω τα πράγματα με την σειρά: Καταρχήν η πρόβλεψη για επιστροφή των μεταναστών από τις 20η Μαρτίου και έπειτα, εγκλωβίζει ντε φάκτο τους περίπου 50 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Ο γράφων ευελπιστούσε πως η ελληνική κυβέρνηση παρόλη την διπλωματική ανυπαρξία της και τον ρόλο «παρία» που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα για ένα ζήτημα που την αφορά πρωταρχικά (όπως και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα…), θα είχε εφαρμόσει κάποιας μορφής διπλωματική πίεση. Ώστε στην συμφωνία να υπάρξει έστω και μια αναφορά ή πρόβλεψη για τους ήδη εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά αναφορά και καμιά πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους. Η ελληνική κυβέρνηση αφού άνοιξε συνειδητά και συντεταγμένα τα σύνορά της στους πάντες μέχρι και τις 20 Μαρτίου, τελικά οι Ευρωπαίοι τους «άφησαν» στην χώρα μας.
Ωστόσο ο αριθμός των 50 χιλιάδων εγκλωβισμένων θεωρητικά θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμος από την χώρα μας, εάν και εφόσον παρέμενε στα αυτά τα επίπεδα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς διαφορετική. Διότι ούτε η ίδια η συμφωνία, ούτε η πρακτική εφαρμογή της προβλέπει πως οι ροές θα σταματήσουν. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι πως ο μέγιστος αριθμός των Σύριων που θα σταλούν στην Ευρώπη, για κάθε Σύριο που περνά στην Ελλάδα και επαναπροωθείται στην Τουρκία, προς το παρόν περιορίζεται στα 72 χιλιάδες άτομα. Τα οποία ούτε καν 72 χιλιάδες δεν είναι στην πραγματικότητα, αλλά μόλις 18 χιλιάδες. Πιο συγκεκριμένα, η επανεγκατάσταση στο πλαίσιο του παρόντος μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί, αρχικά, τιμώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη στα συμπεράσματα των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου 2015, εκ των οποίων μόλις 18 χιλιάδες θέσεις για επανεγκατάσταση παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάγκη για επανεγκατάσταση θα διεξάγεται από μια παρόμοια «εθελοντική» συμφωνία μέχρι το ανώτατο όριο των επιπλέον 54 χιλιάδων ατόμων. Με απλά λόγια: Η συμφωνία προβλέπει πως η επιστροφή στην Τουρκία από τους πρόσφυγες που περνάνε στην Ελλάδα, θα γίνει μέχρι την συμπλήρωση του ορίου των 18 χιλιάδων που θα σταλούν στην Ευρώπη, το οποίο θα φτάσει τις 72 χιλιάδες εάν και εφόσον υπάρξει εθελοντική συνεισφορά των ευρωπαϊκών χωρών.
Άποψη του γράφοντος είναι πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί καθαρή «κοροϊδία» για την ασθμαίνουσα Ελλάδα και φυσικά δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να λύσει το πρόβλημα. Ο λόγος για αυτό είναι πως η Τουρκία στέλνοντας εκατοντάδες άτομα ανά ημέρα, θα μπορέσει να καλύψει το όριο των 18 χιλιάδων σε λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια θα πρέπει απλά να περιμένει την «εθελοντική» αποδοχή επιπλέον 54 χιλιάδων από τους Ευρωπαίους, που με δεδομένη την απροθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να δεχτούν άλλους μετανάστες, είναι παντελώς αμφίβολο ότι θα συμβεί. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, μόλις υπερβούν το όριο των 72 χιλιάδων, οι υπόλοιποι προβλέπεται να παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία θα έχει «εκπληρώσει» τυπικά τις υποχρεώσεις της. Και για όποιον έχει αμφιβολία για τις εκτιμήσεις του γράφοντος, να αναφέρω απλά πως μια ημέρα μετά την επίσημη εφαρμογή της συμφωνίας (Κυριακή), οι Τούρκοι έστειλαν «με το καλημέρα» 875 μετανάστες.
Ωστόσο ούτε τα παραπάνω εξωφρενικά δεν συγκρίνονται με την προοπτική της απελευθέρωσης της βίζας εντός της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Πλέον η Τουρκία (με την ενεργό «στήριξη» της ιδεοληπτικής ελληνικής κυβέρνησης που έπαιξε το παιχνίδι της, αποδεχόμενη ανεξέλεγκτα τους πάντες που έστελνε), θα μπορέσει να κάνει πράξη αυτό που δεν μπορούσε να εφαρμόσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να στέλνει ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) Τούρκους πολίτες.
Ο γράφων δεν περίμενε τίποτα περισσότερο από τον ιδεοληπτικό «θίασο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άκρως και ειλικρινώς ανήσυχος για την πατρίδα μας, εύχεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Είτε με την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είτε με εκλογές.