1986–2017 ΠΡΙΝ ΑΠΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ – ΓΡΑΦΑΜΕ-ΣΧΟΛΙΑΖΑΜΕ
Το παραπάνω συμπέρασμα βγαίνει ύστερα από μια συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο χειρούργος Γιατρός του Κρατικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας κ. ,Χατζηαθανασίου, σαν εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας του Σωματείου Νοσηλευτικών Εορδαίας.
Ο κ. Χατζηαθανασίου άρχισε την συνέντευξή του με την επισήμανση της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας στον τομέα της υγείας και τούτο λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, των πολλών εργατικών ατυχημάτων, των πολλών τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των χρόνιων νοσημάτων.
Η υγειονομική παρουσία στο χώρο δουλειάς της ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου, είναι υποτυπώδης για να μη πούμε σχεδόν ανύπαρκτη.
Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν έγινε τίποτε αφού και γι’ αυτό το κέντρο υγείας που προγραμματίστηκε από χρόνια δεν βλέπουμε καμιά κίνηση για τη δημιουργία του.
Πέρα όμως από αυτό εμείς, συνέχισε ο κ. X” Αθανασίου, ζητούμε και 2ο γιατί η περιοχή μας, όπως προαναφέρθηκε, έχει ιδιαιτερότητες και έχει ανάγκη πλήρης υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και διότι καλύπτει μια περιοχή 60.000 και πλέον κατοίκων, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι, στην Πτολεμαΐδα έρχεται για νοσηλεία και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών από τους Νομούς Φλώρινας και Καστοριάς.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είναι:
1) Στελέχωση του ιατρικού δυναμικού.
2) Να δημιουργηθεί κέντρο αιμοδοσίας στην Πτολεμαΐδα.
Η έλλειψη αίματος δημιούργησε κίνδυνο για ζωές και κυρίως το χειμώνα.
- Να δημιουργηθεί κέντρο Αμέσου Βοήθειας, υπάρχει ένα και μοναδικό ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και αυτό…προβληματικό.
- Να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων γιατί αυτό συντελεί στην απόδοση της δουλειάς τους.
- Να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, όχι μόνο οικονομικά, κίνητρα για προβληματικές περιοχές όπως θεωρείται η….Ρόδος κλπ.
- Για την πιο άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου να ανεξαρτοποιηθεί από το Κρατικό Κοζάνης και να αποκτήσει δική του, μα δική του Διοίκηση.
- Να αυξηθεί ο αριθμός των κρεβατιών από 80 σε 110 με την μεταστέγαση των Διοικητικών υπηρεσιών και ότι άλλο υπάρχει στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου και την τοποθέτηση 30 κρεβατιών.
8) Να αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Γιατρών από 23 σε 35 με παράλληλη αύξηση και του υπόλοιπου προσωπικού λειτουργίας του.
Σε ερωτήσεις μας ο κ, Χατζηαθανασίου είπε, υπάρχει έλλειψη Γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Από 23 Γιατρούς που προβλέπονται υπάρχουν μόνο 10. Από αυτούς μόνο 2 του ΕΣΥ. Για την κάλυψη των ελλείψεων προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 4-5 φορές χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφέρον, με συνέπεια την σημερινή απαράδεκτη κατάστασή του.
Για την κάλυψη των κενών καταβάλλονται προσπάθειες από τους υπάρχοντες γιατρούς με υπερωριακή εργασία με όλες τις συνέπειες της για τους ίδιους, για τους ασθενείς αλλά γιατί όχι και για τον Έλληνα φορολογούμενο;
Το σύνολο των δαπανών λειτουργίας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για το 1985 ανήλθαν σε 200.000.000 δραχμές.
Με βάση τα 80 κρεβάτια και την κατά 70% πληρότητα του Νοσοκομείου, μπορούμε να πούμε πως στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν ασθενείς σε 20.160 κρεβάτια το χρόνο.
Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα πως το κάθε κρεβάτι, ή καλλίτερα ο κάθε ασθενής στοιχίζει στο κρατικό Νοσοκομείο περίπου 10.000 δραχμές την ημέρα. Όταν λοιπόν το κόστος για κάθε ασθενή στο κρατικό του Νοσοκομείο είναι 10.000 την ημέρα, ποιο κριτήριο, ποιο κοστολόγιο παίρνει η πολιτεία υπόψη της για να καθορίσει τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές σε 800 ή και 1000 με 1500 δρχ. την ημέρα;
Ποια η ζυγαριά δικαιοσύνης της Πολιτείας;
Ή μήπως η πολιτεία εφαρμόζει την τακτική του «καλού» εκείνου μπακάλη που φωνάζει ζυγίζοντας, «βαριά, βαριά από τα δράμια μεριά»;
Πέρα όμως από όλα αυτά συμμεριζόμαστε απόλυτα την φωνή αγωνίας, του Σωματείου Νοσηλευτικών Εορδαίας και της ομάδας εργασίας, για την υγεία και τη ζωή του λαού της περιοχής μας.
Την αγωνία αυτή εκφράζουμε και εμείς όταν, κατά καιρούς , με δημοσιεύματα μας καταγγέλλουμε διάφορες παραλήψεις.
Επικροτούμε τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου που είναι και αιτήματα ολόκληρου του λαού της Εορδαίας.
Ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Μποδοσάκη, μπορούμε να πούμε πως ο Δήμος μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίσπευση των εργασιών ολοκλήρωσης του.
Οι οποιεσδήποτε μικροσκοπιμότητες δεν έχουν θέση μπροστά στην υγεία του λαού μας.
Αλλά για το θέμα “ΥΓΕΙΑ” θα επανέλθουμε και με άλλα δημοσιεύματα μας.
Πέρα όμως από όλα αυτά ο κ. Xατζηαθανασίου τόνισε:
«Η μοναδική λύση για το πρόβλημα υγείας του λαού της περιοχής και των χιλιάδων εργαζομένων είναι η λειτουργία του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ Νοσοκομείου οι εργασίες κατασκευής του καθυστερούν τρομερά τον τελευταίο καιρό με συνέπεια να χρειαστούν ακόμα πάνω από 3-4 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα χρόνο αν η χρηματοδότηση του έργου, είτε από ίδρυμα, είτε από το κράτος είναι μεγαλύτερη».