-Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Π.Ε. και δημαρχείο Κοζάνης
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Άνω Κώμης, ύστερα από την απόφαση για κλείσιμο του γυμνασίου και μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο Κρόκου, γι’ αυτό κάτοικοι, φορείς και μαθητές, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στο δημαρχείο της πόλης.
«Ζητάμε να επανεξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας του γυμνασίου Άνω Κώμης ως αυτοτελή, ανεξάρτητη και αυτόνομη σχολική μονάδα και όχι ως γυμνασιακό παράρτημα του γυμνασίου Κρόκου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Κώμης, Θεόδωρος Μαρούδης, στις συναντήσεις της Επιτροπής Γονέων του Γυμνασιακού Παραρτήματος και των άλλων φορέων με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, Αντώνη Κύρινα. Προηγήθηκε η συνάντηση στην Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια μαθητές και γονείς έφτασαν με πορεία στο δημαρχείο. «Αντί η πολιτεία να στηρίξει τον τόπο μας και τα χωριά μας κάνει ότι μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, κλείνοντας τα σχολεία», υπογράμμισε το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασιακού Παραρτήματος Άνω Κώμης, Φανή Καρανάνου, προσθέτοντας ότι «οι νέοι επιστρέφουν στην Άνω Κώμη και θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα, αλλά δυστυχώς η απόφαση να κλείσει το γυμνάσιο είναι αποτρεπτική».
Οι εκπρόσωποι των φορέων της Άνω Κώμης ανάμεσα στα επιχειρήματα για την διατήρηση του σχολείου, παρέθεσαν τα παρακάτω:
-Δεν επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα το κράτος διότι τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου είναι κοινά μ’ αυτά του Ειδικού Γυμνασίου.
-Το σχολείο δεν εξυπηρετεί μόνο τα παιδιά της Άνω Κώμης, αλλά και των γύρω χωριών που σημαίνει πως τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος μετακίνησης των μαθητών θα αυξηθεί σημαντικά, αφού θα πρέπει να μετακινούνται τουλάχιστον 40 μαθητές.
-Το δημοτικό σχολείο Άνω Κώμης λειτουργεί ως 7θέσιο και έχει αυξητικές τάσεις, με 15 μαθητές σήμερα στην ΣΤ΄ τάξη, 25 στην Ε΄ και 15 στην Δ΄. Και στο νηπιαγωγείο την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των παιδιών παραμένει σταθερός στα 35 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι στα αμέσως προσεχή χρόνια ο αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου Άνω Κώμης θα αυξηθεί.
Επιπλέον φορείς και κάτοικοι επικρίνουν επιλογές που προκρίνονται «με δύο μέτρα και σταθμά» και αναρωτιούνται «με ποια λογική κλείνουν το Γυμνασιακό Παράρτημα Άνω Κώμης και διατηρούν τα παραρτήματα Τρανοβάλτου και Εράτυρας, αφού τα δεδομένα είναι ίδια;».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα των φορέων της Άνω Κώμης και ανακοίνωσε μία πρωτοβουλία για την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα σημείωσε ότι «στα χωριά οι μόνες δομές που διατηρούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού είναι η εκκλησία, το κοινοτικό κατάστημα, ο πολιτιστικός σύλλογος και το σχολείο. Αν αρχίσει το ξήλωμα αυτών των δομών θα χάσουμε τον ιστό που έχουμε στις τοπικές κοινωνίες». Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από την αναρμοδιότητα που έχει η Περιφέρεια σ’ αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Περιφερειακή Εκπαίδευση, την Δευτεροβάθμια και τον Δήμο Κοζάνης. Παρ’ όλα αυτά επειδή υπάρχει μία αναστάτωση στην περιοχή με το κλείσιμο του σχολείου, η Περιφέρεια θα πάρει την πρωτοβουλία προκειμένου να συγκαλέσουμε μία συνάντηση στην οποία θα είναι εκπρόσωποι του σχολείου, των Τοπικών Κοινοτήτων, του Δήμου Κοζάνης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή προκειμένου να εξετάσουμε τις ύστατες δυνατότητες για να παραμείνει το σχολείο». Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Αντώνης Κύρινας, δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας.