- Ζεμπιλιάδου: «Να σταματήσει η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός»
Με πέντε μεγάλα, περιφερειακά, αναπτυξιακά συνέδρια στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων και στην έδρα της Περιφέρειας, αλλά και δέκα τρία μικρότερα στους δήμους, θα «ξεδιπλωθούν» οι στόχοι της περιφερειακής αρχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σχετικά ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο για την παρουσίαση και έγκριση της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την διαμόρφωση των κατευθύνσεων του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης 2021-2027.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της νέας περιφερειακής αρχής για τη νέα προγραμματική περίοδο, ο περιφερειάρχης έθεσε τα οράματα ενόψει της κατάρτισης του τελικού επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027.
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με τον Κασαπίδη, εντάσσονται στις 5 κατευθύνσεις της ΕΕ, που αναφέρονται σε μια Ευρώπη πιο έξυπνη, πιο πράσινη, πιο διασυνδεδεμένη, πιο ανθρώπινη, με έμφαση στην ανάπτυξη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαβούλευση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως: «Στην περιφέρειά μας μέσα από δημιουργικό διάλογο, όλες οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να βρουν έκφραση. Μέσω της διαβούλευσης θα καταλήξουμε στα τελικά έργα που θα διαμορφώσουν το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του ‘20», όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, καλώντας θεσμικούς και φορείς να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.
Μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα πέντε αναπτυξιακά συνέδρια στις περιφερειακές ενότητες και στην έδρα, όπου θα γίνουν τα περιφερειακά συνέδρια αλλά και στα 13 συνέδρια που θα γίνουν στους δήμους της περιφέρειας, όπου θα τεθούν επί τάπητος, με τη συμμετοχή των πολιτών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο περιφερειάρχης στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την ίδια περίοδο, που επιμελείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά η Δυτική Μακεδονία θα συμμετέχει σε αυτό το διάλογο.
Επίσης, ενόψει της μετάβασης στη νέα μεταλιγνιτική εποχή, ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός για τη Δυτική Μακεδονία, όπου σε συνδυασμό με το σχέδιο της ΔΕΗ, αποτελούν δύο «μεγάλες προκλήσεις», που αφορούν άμεσα την περιοχή, λέγοντας πως η περιοχή θα συμμετέχει ενεργά με προτάσεις, ώστε να παρθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως θα διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι από αυτά τα προγράμματα, ενώ επανέλαβε την πρόταση για το υδρογόνο που έχει κατατεθεί από την περιφέρειά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να εγκριθεί η πρόταση μέχρι την άνοιξη του 2020. «Να εκπονηθούν τρία, τέσσερα ή και πέντε επιχειρησιακά τέτοια προγράμματα για τη Δ. Μακεδονία την επόμενη επταετία, στην περιοχή και είναι χρήσιμο όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά με έγγραφες προτάσεις», κατέληξε.
Καρυπίδης: «Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα»
Ο πρώην περιφερειάρχης τόνισε πως το νέο πρόγραμμα για την περιφέρεια θα είναι αυξημένο κατά 20%, άνω των 450 εκ. ευρώ. «Στη νέα προγραμματική περίοδο η περιφέρεια θα πρέπει να κλείσει όλες τις πληγές που παραμένουν ανοιχτές με την επιλεξιμότητα, δίνοντας εξωστρέφεια στην περιφέρεια με οδικούς άξονες και πολύ περισσότερο με τον σιδηρόδρομο», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, δεδομένου και του κύκλου που κλείνει στην περιοχή για τη μεταλιγνιτική εποχή. «Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να δώσει ένα μεγάλο στοίχημα, καινοτομώντας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Ζεμπιλιάδου: «Να σταματήσει η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός»
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως η περιοχή πρέπει να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά της και επάνω σε αυτή να χτίσει να μια οικονομία. Όπως τόνισε, η συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ γίνεται με «τρεμάμενη» την απειλή απώλειας 200 εκ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, σε μια περιφέρεια που έχει μεγάλη ανάγκη από κάθε ευρώ που θα ενισχύσει την οικονομία της. Η ίδια επεσήμανε πως έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως για την κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, που επισημάνθηκε και στην σχετική επιστολή του αρμόδιου υπουργείου, με τη Δ. Μακεδονία να μένει συνεχώς τελευταία στους πίνακες απορροφητικότητας.
Στο νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την ίδια, η περιοχή πάει με τις νέες παθογένειες, καταλογίζοντας έλλειψη μελετητικής ωριμότητας, δεν τρέχουν κονδύλια για την επιχειρηματικότητα, δεν «τρέχουν» έργα υποδομών, ώστε να δομηθεί μια ανταγωνιστική οικονομία. «Η περιφέρεια είναι στις 11 πιο φτωχές της ευρώπης», τονίζει η ίδια, επισημαίνοντας πως ενώ φαίνεται ότι θα υπάρχουν περισσότερα κονδύλια δεν είναι έτσι.
Στα χρήματα που θα λάβει η περιοχή έχουν ενταχθεί και τα χρήματα του ταμείου για τη μετανάστευση και οι δαπάνες για το άσυλο αλλά και το ταμείο δίκαιης μετάβασης, τόνισε, θέτοντας το πρόβλημα έλλειψης κονδυλίων για δαπάνες μεταφορών, ενώ χρειάζονται πολλά περισσότερα. «Η περιφέρεια να κυνηγήσει τα μεγάλα πανευρωπαϊκά ταμεία, για έργα μεταφορών», σχολίασε, λέγοντας πως έρχονται έργα «εσωστρέφειας». Μάλιστα έφερε το παράδειγμα του έργου της Σήραγγας της Κλεισούρας, αλλά και τη Κατασκευή σήραγγας στη θέση Περβάλι στη Φλώρινα, όπου θέτει σήμερα προς συζήτηση το περιφερειακό συμβούλιο. «Αυτή η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός πρέπει να σταματήσει γιατί θα τινάξει ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ στον αέρα» .
Βάσω Σάφη – Ζήσης Πιτσιάβας