Μια διαφορετική και αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα προσέγγιση έκανε ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση Κωστής Μουσουρούλης, κατά την εισήγηση του στο δευτεριάτικο Φόρουμ του Επιμελητηρίου Κοζάνης “Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει”. Αναφέρθηκε στον Πολιτισμό και στην αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με αφετηρία τα ορόσημά της: ένα ορυχείο και έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό: “Πατώντας σε αυτά ακριβώς τα ορόσημα, με άξονα τον πολιτισμό, μπορούμε, να σχεδιάσουμε μια νέα αναπτυξιακή μηχανή για την παραγωγή ποικίλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Και δεν μιλώ μόνον για ένα Μουσείο, βιομηχανικής, αν θέλετε, αρχαιολογίας, που θα έχει ως μόνο στόχο την ανάδειξη της ιστορίας εξόρυξης και καύσης λιγνίτη. Αναφέρομαι στη δημιουργία ενός πολυμορφικού πόλου έλξης στον οποίο θα στεγάσουμε το παρελθόν, το εν εξελίξει παρόν και το μέλλον της περιοχής”.
Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στα συστατικά της πρότασης αυτής: Σε ένα Μουσείο το οποίο θα δημιουργηθεί με σύγχρονα μουσείο-διδακτικά και δια-δραστικά μέσα και θα αναφέρεται όχι μόνο στο λιγνιτικό παρελθόν αλλά και στην τρέχουσα μεταβολή του τοπίου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Δεύτερο σκέλος της πρότασης είναι η δημιουργία ενός κέντρου οργάνωσης και διαχείρισης εξωστρεφών δραστηριοτήτων, όπως η διοργάνωση συνεδρίων βιομηχανικής αρχαιολογίας καθώς και ποικίλων φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας σε συνεργασία και με τη Ζώνη Καινοτομίας του Πανεπιστημίου.Στο κέντρο αυτό προτείνεται να λειτουργούν καταστήματα, τόσο με αναμνηστικά που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής, όσο και με σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα. Συνδεδεμένες θα μπορούσαν να είναι και άλλες δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, λίμνες, οινοποιεία, κλπ.
Τέλος, ο εισηγητής απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες, ώστε οριστεί η ταυτότητα του έργου, να συγκεντρωθούν οι όποιες μελέτες υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να αξιοποιηθούν, ενώ, ταυτόχρονα να διερευνηθούν και οι δυνητικές πηγές χρηματοδότησης. Ο Κωστής Μουσουρούλης φτάνοντας προς το τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε άλλα, ήδη πετυχημένα μοντέλα διαχείρισης τέτοιων έργων: “Ο φορέας που θα δημιουργηθεί, πρέπει να μπορεί να συμπράττει σε μοντέλα παραχώρησης της κατασκευής, της εκμετάλλευσης και της λειτουργίας του, όπως αυτά που εφάρμοσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ, δημιουργώντας τα πιο σημαντικά θεματικά Μουσεία της χώρας”