Ένα ενδιαφέρον μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ελκυστικό, όπως φάνηκε και από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έφτασαν στην Κοζάνη από διάφορες περιοχές της χώρας για να το παρακολουθήσουν.
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια», έληξε με την ορκωμοσία των 40 αποφοίτων του 2ου κύκλου, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Το πρόγραμμα λειτουργεί φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά, αν κρίνουμε από τις αιτήσεις ενδιαφέροντος που έχουμε κάθε χρόνο», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του Προγράμματος Νίκος Ταουσανίδης. Συμμετέχουν, όπως είπε, μηχανικοί του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ, προερχόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μελετητές ή κατασκευαστές. Πρόκειται για μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι.
Μέχρι τώρα οι φοιτητές του προγράμματος ανέρχονται σε 120 άτομα, από 40 σε κάθε κύκλο. Χτες ορκίστηκαν οι απόφοιτοι του 2ου κύκλου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα μαθήματα του 3ου κύκλου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι οι συμμετέχοντες έρχονται από μακρινές περιοχές, όπως για παράδειγμα από Αγρίνιο και Καβάλα, από άλλες περιοχές της Ανατολικής – Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Φυσικά συμμετέχουν φοιτητές από Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το διδακτικό προσωπικό απαρτίζεται από δέκα καθηγητές διάφορων πανεπιστημίων της χώρας, αλλά σημαντικό είναι το γεγονός ότι έρχονται και πραγματοποιούν διαλέξεις καθηγητές από Τουρκία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η ελκυστικότητα του προγράμματος έγκειται «στο γνωστικό αντικείμενο καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση ενέργειας στα κτήρια, αποτελούν τομείς που …έρχονται από το μέλλον», τόνισε ο Ν. Ταουσανίδης. Είπε ακόμη ότι «οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού έχουν κάνει χρήση του τίτλου που έλαβαν είτε σε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ είτε στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας».
Το θετικό που βοηθά στην παρακολούθηση του προγράμματος είναι ότι τα μαθήματα διεξάγονται απογεύματα Παρασκευής και πρωινά Σαββάτου. Προσφέρει δύο κατευθύνσεις (ειδικεύσεις) στις “Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ” (Renewable Energy Technologies,) και στη “Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια” (Buildings Energy Management). Επίσης, εκμεταλλεύεται την ύπαρξη βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή, αναπτύσσοντας συνεργασίες (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, μονάδες ΑΠΕ). Δίνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης σε 14 μήνες, ενώ το ποσό των 2.100 ευρώ που είναι τα δίδακτρα, θεωρείται το φθηνότερο σε σχέση με άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Τέλος, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το πρόγραμμα θα λειτουργεί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε ποσοστό έως 30% των τελικά εισαγομένων να απαλλάσσεται από την καταβολή διδάκτρων. Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούνται πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ μέχρι εντός του Ιουλίου αναμένεται η έγκριση 19 μεταπτυχιακών του ιδρύματος από το υπουργείο Παιδείας.