Η παραγωγή του Τσίπουρου μπορεί να χάνεται στο βάθος του χρόνου, καθώς όπως λέγεται ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα στο Άγιον Όρος. από Μοναχούς , που διαβιούσαν εκεί , όμως ευτυχώς υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι, που αγαπούν την παράδοση και τη διατηρούν παραμένοντας πιστοί στην αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων .
Έτσι λοιπόν και φέτος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία , μορφή ιεροτελεστίας πήρε η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου στο παραδοσιακό καζάνι – αποστακτήριο της οικογένειας Καζαντζίδη στην Πτολεμαΐδα, όπου πιστοί στο ετήσιο “ραντεβού” τους οι λάτρεις της παράδοσης , ελάχιστοι αυτή τη φορά, ήταν εκεί .
Ακολουθώντας το δρόμο της παράδοσης και εφέτος ο παραγωγός Χρήστος Μάγγος με την παρέα του, έστειλε το μήνυμα της διατήρησης της παράδοσής μας ,επιμένοντας στην προσπάθεια να μη χαθούν όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας . Η διαδρομή της απόλαυσης του φρέσκο βρασμένου τσίπουρου περιελάμβανε και γαστρονομική ευχαρίστηση με τα ψητά στα κάρβουνα , χωρίς όμως χορό, τραγούδι και γλέντι ,όπως γινόταν παλιά και προ COVID 19 , ενώ το παραγόμενο προϊόν θα συνοδεύει τις χαρές και τις όμορφες στιγμές της καλής παρέας όλο το χρόνο , έως τη νέα σοδειά!
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΔΟΥ