Τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, στην περιοχή του Αμυνταίου τέθηκαν επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Απριλίου, με τη δημοτική αρχή να ζητάει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για έργα άρσης επικινδυνότητας και αποκατάστασης υποδομών συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ. Κατά τη συζήτηση, ο δήμαρχος Ιωάννης Λιάσης δήλωσε «τρομαγμένος» από την κατάσταση, ανακοινώνοντας ότι ζήτησε να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες του δήμου, μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βεγόρα.
διαβάστε σχετικά: Κατέρρευσε γέφυρα στον δρόμο Βεγόρας–Μανιακίου – Διακοπή κυκλοφορίας
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο Δήμος Αμυνταίου επλήγη από τις 3 έως 8 Δεκεμβρίου 2025 από ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά επεισόδια, κατολισθήσεις και άλλα συναφή φαινόμενα. Νέα επιδείνωση καταγράφηκε στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2026, όταν η περιοχή χτυπήθηκε ξανά από έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής.
Οι νέες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις γεφυρώσεις των τάφρων του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της λίμνης Χειμαδίτιδας, οδηγώντας ακόμη και σε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων. Παράλληλα, στον Πελαργό διακόπηκε η σύνδεση αγροτικών οδών από όπου διέρχεται ο Ξηροπόταμος, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων για την αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κατάρρευση της γέφυρας στην αγροτική οδό Βεγόρας – Μανιακίου στις 21 Φεβρουαρίου 2026, λόγω του μεγάλου όγκου νερού στο ρέμα του Σουλού. Η κατάρρευση διέκοψε τη σύνδεση των αγροκτημάτων Βεγόρας και Μανιακίου, ενώ καταστράφηκαν και δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ενώ γύρω από την περιοχή υπάρχουν δυναμικές δενδροκαλλιέργειες.
Ο Δήμος με απόφαση Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου το ’26. Επιπρόσθετα, ο δήμος ζητάει επιπλέον χρηματοδότηση για αποκατάσταση ζημιών για τρία έργα:
Την κατασκευή νέας γέφυρας Βεγόρας – Μανιακίου με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, την κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων στον ξηροπόταμο Πελαργού με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και τον έλεγχο και την ανακατασκευή γεφυρώσεων καναλιών στη Χειμαδίτιδα επίσης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την συνολική κατάσταση των υποδομών έθεσε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κυριάκος Ελευθεριάδης, μη διαφωνώντας ως προς την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών. Υποστήριξε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε χρόνια φθορά, απουσία ελέγχων, έλλειψη παρεμβάσεων και γενικότερη απαξίωση των έργων υποδομής. Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε και για υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, σημειώνοντας ότι χρειάζονται πιο συστηματικοί έλεγχοι και παρεμβάσεις πρόληψης.
Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Δόνε έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει σχεδιασμός και για φυσικά μέτρα πρόληψης, όπως δενδροφυτεύσεις σε επικίνδυνα σημεία και πλαγιές, πέρα από τα καθαρά τεχνικά έργα που συζητήθηκαν.
Απαντώντας, ο Ιωάννης Λιάσης συμφώνησε ότι η υποστελέχωση αποτελεί πανελλαδικό πρόβλημα για τους δήμους. Ωστόσο, ο δήμαρχος δήλωσε «τρομαγμένος» με όσα συνέβησαν, ζητώντας να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες.
Στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι είναι «τρομαγμένος» από την κατάσταση, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη δώσει εντολή να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες στην περιοχή του δήμου, ώστε να μη συμβεί κάτι ακόμη πιο σοβαρό. «Πράγματι υπάρτχει ευθύνη για την κατάρρευσή της και θα αναζητηθούν ευθύνες πως συνέβη και γιατί. Είπαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες να ελεγχθούν όλες οι γέφυρες», σημείωσε με έμφαση.
Μάλιστα τόνισε πως από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η γέφυρα κατέρρευσε νύχτα και όχι μέρα, ενώ το σημείο δεν είναι καλά φωτισμένο.































