Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Αμύνταιο: Στις 30 Σεπτεμβρίου η δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων βιομάζας της Τηλεθέρμανσης – Ά. Μπιτάκης: «Καινοτόμες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την απολιγνιτοποίηση» – Ο Δήμαρχος Αμυνταίου για Τηλεθέρμανση, έλευση Πρωθυπουργού και Master Plan

Αμύνταιο: Στις 30 Σεπτεμβρίου η δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων βιομάζας της Τηλεθέρμανσης – Ά. Μπιτάκης: «Καινοτόμες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την απολιγνιτοποίηση» – Ο Δήμαρχος Αμυνταίου για Τηλεθέρμανση, έλευση Πρωθυπουργού και Master Plan

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Δάλλας

Στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων βιομάζας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου που υλοποιεί ο δήμος Αμυνταίου.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πέτρο Μπερμπερίδη και τους προέδρους των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Αμύνταιου, Φιλώτα Σπύρο Μωυσάκη και Λεβαίας Στέλιο Παραστατίδη, επισκέφθηκε τις μονάδες βιομάζας της Τηλεθέρμανσης, ενώ ακολούθησε ενημέρωση από τον Διευθυντή της ΔΕΤΕΠΑ Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο.

Ο κ. Άνθιμος Μπιτάκης δήλωσε ικανοποιημένος με την εξέλιξη των εργασιών, ενώ μιλώντας στον «Π» τόνισε πως το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, μάλιστα τέλος του μήνα -30 Σεπτεμβρίου- αναμένεται να γίνει η πρώτη έναρξη του τελικού λέβητα, ώστε να δοκιμαστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Να σημειωθεί πως ήδη τα υδραυλικά και μηχανικά συστήματα του έργου έχουν ήδη ελεγχθεί. Όπως σημείωσε, δε, ο κ. Μπιτάκης, άπαξ και ξεκινήσει ο λέβητα, δεν θα ξανασβήσει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο λέβητας και θα περιμένουμε την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Συμβατική υποχρέωση μας προς τους πολίτες είναι να παρέχουμε θερμική ενέργεια μέχρι τις 10 Οκτωβρίου», διευκρίνισε.

Μάλιστα ο δήμος ήδη μαζεύει βιομάζα από διεθνή διαγωνισμό που έχει διενεργήσει. Να τονίζουμε ότι η θερμική ενέργεια από βιομάζα είναι κατά 45-50% φθηνότερη από το πετρέλαιο, σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ, ωστόσο ακριβότερη από την τηλεθέρμανση, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη επίπτωση της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή, σημείωσε. 

«Είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα, και με το γεγονός ότι ξεκινούμε νωρίς τις δοκιμές, έχουμε τα περιθώρια να διορθώσουμε τις όποιες πιθανές αστοχίες προκύψουν στο νέο σύστημα», είπε επίσης.


Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και το Master Plan

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, για τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΜΕ, ερωτηθείς από τον «Π» αν ο δήμος Αμυνταίου θα επιδιώξει ένα tet a tet με τον Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μπιτάκης απάντησε πως «θα επιδιώξουμε αν το επιτρέπει και το πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού, να δει από κοντά τις καινοτόμες προσπάθειες που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την απολιγνιτοποίηση, με ένα «πράσινο» εγχείρημα».

Αναφορικά με το Master Plan, που ανακοινώθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση, ο κ. Μπιτάκης απάντησε πως έχει καταθέσει ήδη σαν δήμος Αμυνταίου, τόσο στον συντονιστή Δίκαιης Μετάβασης κ. Μουσουρούλη, όσο και τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη: «Πρόκειται για 39 προτάσεις με κυρίαρχο και μοναδικό στόχο την αλλαγή του παραγωγικού- αναπτυξιακού μοντέλου του Δήμου, στηριζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στα τοπικά προϊόντα με έμφαση την καινοτομία, στο τουριστικό αποτύπωμα της περιοχής, τα επισκέψιμα οινοποιοία της, τις λίμνες της, τα βραβευμένα εστιατόριά της, το Νυμφαίο, τον Αρκτούρο κ.α.».

Ζητούμενο, μάλιστα, για τον δήμο, όπως τόνισε ο κ. Μπιτάκης, είναι και να προχωρήσουν τα δύο αρδευτικά σε Ζάζαρη – Χειμαρίτιδα και Βεγορίτιδα, σχεδόν 100 χιλιάδων στρεμμάτων. Επίσης, να στηριχθούν οι μεταποιητικές μονάδες και να δημιουργηθούν και νέες στην περιοχή, ώστε όπως τόνισε, να στηριχθεί η αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής.

«Αν πραγματικά βρεθούν οι πόροι και στηριχθούν οι προσπάθειες που κάθε Δήμος, κάθε δήμαρχος, καταθέτει, ώστε να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του κάθε δήμου και να δοθεί πίστωση χρόνου, με κατεύθυνση ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, δεδομένου ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ομαλά», κατέληξε ο κ. Μπιτάκης.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Νέο ΔΣ στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης- Πρόεδρος ο Ιλχος Λάζαρος Παπαδημητρίου

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Νέο Δ.Σ. απέκτησε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης μετά τη Γενική Συνέλευση και ...