Την πρόσληψη 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών, κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπως και η Δυτική Μακεδονία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργείο Υγείας σε ειδική συνάντηση. “Οι 700 θα πάνε στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, και τη Θεσπρωτία”, σημείωσε. Προανήγγειλε παρέμβαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και προσλήψεις ώστε να ανοίξουν όλες οι κλινικές, ογκολογικά νοσοκομεία και ψυχιατρεία και “κατάργηση των μνημονιακών νόμων που έπληξαν την υγεία”.
«Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. Είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του, δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, δεν είναι όλα αριθμοί, συμβάσεις, ποσά. Είναι υγειά, είναι αγαθό», είπε. «Το μνημόνιο προκάλεσε την παθητική ιδιωτικοποίηση της υγείας, άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της δημόσιας υγείας, δεν στήριξε το ΕΣΥ, μόνο τους ιδιώτες. Αυτό το πλήρωσαν οι πολίτες. Περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι ανασφάλιστοι, μειώθηκαν οι εργαζόμενοι της υγείας, οι παροχές προς τους πολίτες. Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία αλλαγή χρήσης», τόνισε ο κ. Τσιπρας.
“Αποδείξαμε τη βούληση μας”, όπως είπε, “καταργώντας το πεντάευρω. Επεξεργαζόμαστε όλες τις θετικές μεταρρυθμίσεις όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος που αποτελεί άλλωστε ευρωπαϊκή υποχρέωση της χωράς. Θα συνεργαστούμε με τις ένοπλες δυνάμεις, ιδίως τα νοσοκομεία τους”, ανέφερε.
Δεσμεύτηκε δε ότι η υγεία θα γίνει και πάλι αγαθό για τους πολίτες: “Θα ξεκινήσουμε από το χώρο της υγείας την μάχη για την ανασυγκρότηση της υγείας, της κοινωνίας, της χωράς. Βήμα βήμα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.