Ως «πολύ θετικό παράδειγμα» το οποίο «θα πρέπει να το αντιγράψουμε και σε άλλες περιοχές», χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία, οι διήμερες εργασίες του οποίου άνοιξαν στις 6.30 μ.μ. της Τρίτης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με τη συμμετοχή όλων των υπουργών που προβλέπονταν για την πρώτη μέρα, εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού, ο οποίος θα φτάσει λίγο πριν από την ομιλία του, που είναι προγραμματισμένη για τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Η μοναδική συνάντηση που θα έχει τελικώς ο Αλέξης Τσίπρας, είναι με το Συντονιστικό για τη ΔΕΗ, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου.
Ο Α. Χαρίτσης τόνισε την σημαντικότητα του 1ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, καθώς «για μας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η υπόθεση της ανάπτυξης, μιας και η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια νέα φάση, μια φάση αναπτυξιακή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση του eurogroup. Θέλουμε η υπόθεση της ανάπτυξης να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό ακριβώς προχωρούμε σ’ αυτή την διοργάνωση. Ξεκινάμε από την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες που έχει. Είμαι βέβαιος ότι το διήμερο συνέδριο θα είναι πολύ αποδοτικό για όλους, για μας, για την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών για να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα».
Σε σχέση με το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «το Ταμείο είναι μια πρωτοβουλία την οποία λάβαμε ως υπουργείο οικονομίας από κοινού για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δίνουμε έμφαση στο «από κοινού» γιατί κατά τη γνώμη μας – χωρίς να θέλουμε να λειτουργήσουμε ισοπεδωτικά – και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες για Ταμεία, για αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες όμως πάρα πολλές φορές είχαν αποσπασματικό και μονομερή χαρακτήρα. Το γεγονός ότι σ’ αυτή την πρωτοβουλία συγκεντρώνονται τόσο η κεντρική διοίκηση μέσω του υπουργείου Οικονομίας, όσο και οι αυτοδιοικητικοί φορείς μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, καθώς είναι πολύ σημαντικό ότι τα Επιμελητήρια της περιοχής συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι θεωρώ ένα πολύ θετικό παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να δούμε πως το αντιγράφουμε και σε άλλες περιοχές. Το Ταμείο αυτό έχει προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 5.000.000 προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα άλλα 5.000.000 από την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς. Θα χρηματοδοτήσει περισσότερα από 200 επιχειρηματικά σχέδια της Δυτικής Μακεδονίας. Χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση που μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά στοχευμένες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις οι οποίες θα φτάσουν εκεί που πρέπει και τα λεφτά θα πιάσουν τόπο. Γι’ αυτό δημιουργούμε τέτοιου τύπου εργαλεία με πρώτο αυτό εδώ στη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής – και δεν υπάρχει κανείς άλλος από τους τοπικούς φορείς που να γνωρίζουν καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες γι’ αυτό και συμμετέχουν τόσο ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια – γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες και αυτό θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα στο σύνολο της χώρας.