Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Ένα από τα πιο υποτιμημένα και συνήθως αναξιοποίητα ρεύματα αποβλήτων προέρχεται από την κατανάλωση καφέ, κυρίως στον τομέα HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες).
Η διαχείριση των υπολειμμάτων καφέ (Spent Coffee Grounds – SCGs) βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι τρέχουσες πρακτικές απόρριψης προκαλούν περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως η παραγωγή μεθανίου από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών στους χώρους ταφής απορριμμάτων. Η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις που θα εστιάσουν στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των SCGs είναι πλέον επιτακτική. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση που θα μετατρέπει αυτά τα απόβλητα σε πολύτιμα βιοπροϊόντα.
Μέσω των Δημόσιων Συμβάσεων Καινοτομίας ανοίγεται νέος δρόμος για την πρωτοποριακή διαχείριση των αποβλήτων. Μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των ΔΣΚ είναι το έργο P5 Innobroker (https://p5innobroker.eu/ ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας (ΔΣΚ) δίνουν τη δυνατότητα στους δημόσιους φορείς να ενισχύσουν την καινοτομία, ενσωματώνοντας τεχνολογίες και πρακτικές που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην αγορά.
Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας και των υπολειμμάτων καφέ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) και με την υποστήριξη του έργου P5 Innobroker χρησιμοποίησαν τις ΔΣΚ για την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά την υλοποίηση της διαδικασίας, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ έπαιξε τον ρόλο του δυνητικού αγοραστή του δημοσίου τομέα ενώ η συμμετοχή εν δυνάμει προμηθευτών και η συνεργασία με την αγορά για τον προσδιορισμό της επιθυμητής καινοτομίας καθώς και οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται κατά τον σχεδιασμό της διαδικασίας των ΔΣΚ ήταν καταλυτικές. Απώτερος στόχος του έργου καθώς και του ρόλου του ΕΚΕΤΑ, είναι να βοηθήσει τους αγοραστές να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς προμηθευτές και να παράσχει τεχνική και νομική υποστήριξη προκειμένου να σχεδιαστούν, να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν, εφόσον εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, διαγωνισμοί ΔΣΚ στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, της καθαρής ενέργειας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία είναι απλό και σαφές. Αφού εντοπίστηκε και αξιολογήθηκε η ανάγκη του αγοραστή του δημόσιου τομέα για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ, ακολούθησαν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ιδέας.
Αρχικά, δημιουργήθηκε ένα αίτημα πληροφοριών (Request for Information) για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων της αγοράς στην αξιοποίηση των SCGs από τον τομέα HORECA. Η έρευνα αυτή παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τις διαθέσιμες λύσεις στην αγορά, τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιπροσωπεύουν το 25% των απαντήσεων και να δείχνουν έντονη διάθεση συνεργασίας.
Στη συνέχεια, η Προκαταρκτική Διαβούλευση με την Αγορά (Open Market Consultation – OMC) χρησιμοποιήθηκε για να διερευνηθεί η δυναμική της αγοράς και να αντληθούν καινοτόμες λύσεις από πιθανούς προμηθευτές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με προμηθευτές από τον τομέα της αγροδιατροφής, της ενέργειας και των καλλυντικών, για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των SCGs.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ μέσω των Δημόσιων Συμβάσεων Καινοτομίας αποτελεί ένα καινοτόμο παράδειγμα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Με τη συνεργασία δημοσίων φορέων και προμηθευτών, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες περιοχές και τομείς, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://p5innobroker.eu/