Ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η διερεύνηση της ζημίας που προκλήθηκε στον στρόβιλο της 4ης μονάδας του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, που τέθηκε εκτός λειτουργίας αργά το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου και προξένησε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, καθώς πρόκειται για την μία από τις δύο μονάδες του σταθμού που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια το δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).
Η διερεύνηση της βλάβης που υπέστη ο στρόβιλος της εν λόγω μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς γίνεται από ειδικό συνεργείο της ΔΕΗ που ασχολείται με τους στροβίλους των ατμοηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης ανά την Ελλάδα. Κι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επιθεώρηση του στροβίλου έχει διαμορφωθεί ήδη μια πρώτη εικόνα για τη ζημία που έχει προκληθεί στη μονάδα, η οποία δεν είναι ενθαρρυντική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι εκτός από τις ζημίες στα έδρανα του στροβίλου της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς η ζημία φαίνεται να επεκτείνεται και στα πτερύγια του στροβίλου που κινούν τον άξονα.
Τελική εκτίμηση ωστόσο για την έκταση της ζημίας και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την αποκατάστασή της 4ης μονάδας αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» πιθανότητα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σοβαρή κακοκαιρία που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή μας προξένησε γενικότερα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς όπως αποκάλυψε το «e-ptolemeos.gr», εκτός λειτουργίας τέθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και η 1η μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν και μια σειρά προβλημάτων στις αυλές λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου με τους απολήπτες λιγνίτη.
Αντίστοιχα προβλήματα με τους ταινιοδρόμους σημειώθηκαν ωστόσο και στα ορυχεία της ΔΕΗ καθώς και με την αποκομιδή της τέφρας. Το ευτύχημα είναι ότι στο μεταξύ λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας αρχίζει και ομαλοποιείται η κατάσταση στα ορυχεία του ενεργειακού κέντρου.
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Περτσιλής