Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ώρα μηδέν: Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργεί η ναυαρχίδα της ΔΕΗ – SOS εκπέμπουν στελέχη του σταθμού ζητώντας άμεσα προσλήψεις

ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ώρα μηδέν: Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργεί η ναυαρχίδα της ΔΕΗ – SOS εκπέμπουν στελέχη του σταθμού ζητώντας άμεσα προσλήψεις

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του μεγαλύτερου ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας και των Βαλκανίων, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ΔΕΗ, βρίσκεται στη χειρότερη θέση από την κατασκευή του, από άποψη αριθμού εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν τα πόστα και οι βάρδιες, ενώ σταδιακά χάνεται η τεχνογνωσία, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.

Μόλις 546 άτομα αριθμεί το μόνιμο προσωπικό του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο οποίος διέθετε προ κρίσης 750 μόνιμους εργαζόμενους. Στελέχη του σταθμού θεωρούν ότι η επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα ως προς το απασχολούμενο μόνιμο προσωπικό, είναι το μίνιμουμ που πρέπει να διασφαλιστεί για την κάλυψη των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών. Δηλαδή πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 204 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν τις βασικές ανάγκες, αλλά σύμφωνα με τους αρμόδιους, «η κάλυψη των πραγματικών αναγκών απαιτεί ακόμη περισσότερες προσλήψεις». Βεβαίως, υπάρχουν και οι “οχταμηνίτες”, οι οποίοι δίνουν μια ανάσα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία και τεχνογνωσία. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 185 οκταμηνίτες αριθμός ο οποίος αν κατανεμηθεί στους 12 μήνες του έτους, αντιστοιχούν σε 125 άτομα ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες πόστα του σταθμού καλύπτονται με οχταμηνίτες, αν και θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Επειδή όμως και πάλι έμειναν κενά πόστα η διεύθυνση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναγκάστηκε να τα συνενώσει.

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται στα τμήματα λειτουργίας του σταθμού, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στο τμήμα συντήρησης, όπου σύμφωνα με τους αρμόδιους «χρειαζόμαστε διπλάσιο κόσμο». Προσθέτουν ότι «αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις, καθώς τα αδύναμα και ολιγομελή συνεργεία δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως τις βλάβες, δεν μπορούν να συντηρήσουν επαρκώς τον εξοπλισμό, αλλά το κυριότερο είναι ότι αν γινόταν σωστή και όχι πλημμελής συντήρηση του εξοπλισμού, τότε δεν θα είχαμε και τόσες βλάβες». Επίσης, να σημειωθεί ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού οδηγεί σε αύξηση των εργασιών που δίνονται με εργολαβίες. Όμως, στελέχη που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, υπογραμμίζουν ότι «οι εργολαβίες δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί απλούστατα οι περισσότερες εργασίες είναι τόσο εξειδικευμένες και μπορούν να γίνουν μόνο από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΗ. Σε εργολάβους μπορούν να δοθούν μόνο κάποιες “χοντρές” εργασίες που απαιτούν πολυάριθμο προσωπικό χωρίς ειδίκευση».

Πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι επίσης η γήρανση του προσωπικού της ΔΕΗ. Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 55% του προσωπικού είναι άνω των 50 ετών. «Χρειάζεται «νέο αίμα» με ειδικευμένους και μορφωμένους εργαζόμενους. Επειδή αναβαθμίζουμε τις μονάδες εισάγοντας σύγχρονη και αντιρρυπαντική τεχνολογία, πρέπει το προσωπικό να έχει τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να παρακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» στέλεχος του σταθμού. Τα προσεχή χρόνια η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς από τους 546 μόνιμους εργαζόμενους αποχωρούν φέτος σε σύνταξη περί τα 10-15 άτομα, του χρόνου 30 και την μεθεπόμενη χρονιά 40-50, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου απογυμνώνεται τελείως από προσωπικό. Επιπλέον η τεράστια τεχνογνωσία που αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της ΔΕΗ χάνεται, στο βαθμό που δεν γίνει ικανός αριθμός μόνιμων προσλήψεων ώστε οι παλιοί να μεταλαμπαδεύσουν  αυτή την τεχνογνωσία στους νέους».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

“Με τα δεδομένα που έχουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα των Γρεβενών σβήνουν” – Ο Γ. Δασταμάνης στην τηλεδιάσκεψη πρυτανείας και φορέων για το μέλλον του Πανεπιστήμιου (VIDEO)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Με τα δεδομένα που έχουμε, βάσει του νομοσχεδίου, τα πανεπιστημιακά τμήματα των Γρεβενών σβήνουν». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ...