Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το AGROTOUR, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 21 Νοεμβρίου 2021 κι αφορά την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» -Στήριξη της περιφερειακής αριστείας, το οποίο έχει καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης τις 19 Σεπτεμβρίου 2023.
Η αγροδιατροφή και ο τουρισμός είναι δύο από τους πλέον βασικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει συμπεριλάβει τους δύο κλάδους στην Στρατηγική Περιφερειακής Έξυπνης Εξειδίκευσης , αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες για κάθε κλάδο, όπως η γεωργία ακριβείας, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών προϊόντων ειδικών προδιαγραφών, η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών για την δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού (όπως ο περιπατητικός και ο θεματικός τουρισμός) και την προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού. Σε αυτά τα πλαίσια, η παρούσα προτεινόμενη πράξη (Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στην Δυτική Μακεδονία) εστιάζει στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Στρατηγικής και Έξυπνης Εξειδίκευσης της περιφέρειας, και παράλληλα συνδράμουν στην ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών υποδομών με στόχο την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας και την προώθηση της αριστείας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Εταίροι της πράξης είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων), με κύριο στόχο του έργου :
- Διερεύνηση και επίδειξη νέων τεχνολογιών σε θέματα Αγροδιατροφής και Τουρισμού (γεωργία ακριβείας, κτηνοτροφία ακριβείας, νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις στον τουρισμό).
- Δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων για την ανάκτηση θέσεων εργασίας που πρόκειται να χαθούν από τη συρρίκνωση της υφισταμένης βιομηχανίας λιγνίτη στην περιοχή.
- Ενίσχυση της επιστημονικής Αριστείας της Περιφέρειας, μέσω προσέλκυσης επιστημονικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.
Στα πλαίσια του έργου «Από το Βουνό στο Ράφι»: Παραγωγή αίγειων προϊόντων ορεινών περιοχών ειδικών προδιαγραφών με την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών ακριβείας, θα γίνει προμήθεια ενός Αέριου χρωματογράφου συζευγμένου με Φασματογράφο Μάζας GC – MS με σκοπό τη διενέργεια αναλύσεων σε γάλα, τυρί και βοσκήσιμη ύλη. Παράλληλα θα διεξαχθεί με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού ανάλυση κύκλου ζωής (ΑΚΖ) των παραγόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση του προτεινομένου έργου, τα όρια της ΑΚΖ θα περιλαμβάνουν το σύνολο της διεργασίας, από την διαχείριση των βοσκοτόπων μέχρι το τελικό στάδιο της άμελξης, με λειτουργική μονάδα υπολογισμών το 1kg παραγόμενου γάλακτος. Έμφαση θα δοθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις της διεργασίας προκειμένου να αποτυπωθεί το αντίστοιχο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης, στα πλαίσια της δράσης για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας χρησιμοποιείται και το Drone που έχει πρόσφατα αποκτήσει το ΕΚΕΤΑ, δίνοντας ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για την κατάρτιση της δράσης.
Ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με συνεταιρισμούς της περιοχής, αλλά κι επιχειρήσεις, για την ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας, της συνέργειας και της κυκλικής οικονομίας.
Η ερευνητική ομάδα ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ του AGROTOUR:
- Επιστημονικός υπεύθυνος έργου
Δρ. Νικόλαος Μαργαρίτης, Μηχ/γος Μηχ/κος
- Ευάγγελος Καρλόπουλος, Χημ/κος Μηχ/κος, Ειδικός Επιστημονικός συνεργάτης
- Αναστάσιος Τσίμπλινας, Μηχ/κος Πληροφορικής, Επιστημονικός συνεργάτης
- Ιωάννης Κοντοδήμος, Χημικός, Επιστημονικός συνεργάτης