Σε µια τριγωνική σχέση, µε συµµετοχή της πρωτογενούς παραγωγής και της µεταποίησης του προϊόντος, ο δραστήριος όµιλος έχει αναλάβει το ρόλο του ενδιάµεσου φέρνοντας κοντά τους αγρότες µε τις βιοµηχανίες παραγωγής chips, µέσα από το µοντέλο της συµβολαιακής γεωργίας.
«Ξεκινήσαµε διερευνητικά το 2022 µε µια συµφωνία για την παραγωγή περίπου 1.300 τόνων, πήγε καλά και φέτος έχουµε συνάψει συµφωνίες για υπερτριπλάσια ποσότητα, της τάξης των 5.000 τόνων βιοµηχανικής πατάτας µε τρεις από τις τέσσερις βιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά των chips», αποκαλύπτει ο ∆ηµήτρης Χρηστίδης, γεωπόνος και µέλος του οµώνυµου οικογενειακού οµίλου. Όπως εξηγεί για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων προϊόντος η επιχείρηση έχει υπογράψει συµβόλαια µε 22 παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και του Αµυνταίου, οι οποίοι ανέλαβαν να καλλιεργήσουν για λογαριασµό της γύρω στα 1.250 στρέµµατα.
«Όλοι οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί είναι πιστοποιηµένοι κατά global gap. Γίνεται µελετηµένη δουλειά από την αρχή, µε εδαφοαναλύσεις µε συγκεκριµένες πρακτικές στη θρέψη και στη φυτοπροστασία, γιατί για να πάει η πατάτα στα εργοστάσια θα πρέπει να έχει συγκεκριµένες προδιαγραφές», υπογραµµίζει χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας.
Όσον αφορά στην τιµή παραγωγού, επισηµαίνει ότι έχουν συµφωνηθεί, ως standard ποσό, τα 30 λεπτά το κιλό. «Επειδή είχαµε µια αύξηση των εφοδίων ήδη από πέρσι, κάναµε αυτή την υπέρβαση για να στηρίξουµε την καλλιέργεια. Είναι καλή τιµή για τον παραγωγό, ιδίως εάν σκεφτεί κανείς πως τα προηγούµενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 20 λεπτά», λέει ο κ. Χρηστίδης, συµπληρώνοντας πως «µε δεδοµένο ότι το κόστος της παραγωγής είναι περίπου στα 850 ευρώ το στρέµµα και οι αποδόσεις κινούνται στους 4-4,5 τόνους, µιλάµε για µια καθαρή πρόσοδο στο χέρι του παραγωγού, γύρω στα 400 ευρώ ανά στρέµµα».
Για να στηριχθεί αποτελεσµατικότερα το εγχείρηµα ο όµιλος Χρηστίδη προχώρησε στην αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΑΣ Αµυνταίου, στεγασµένης επιφάνειας 4.000 τ.µ., όπου έχουν τοποθετηθεί 2 γραµµές διαλογής της πατάτας και 8 θάλαµοι αποθήκευσης, ώστε η διάθεση να γίνεται ανάλογα µε τη ζήτηση από τις συνεργαζόµενες βιοµηχανίες. Η συνολική επένδυση για την αγορά του χώρου, τη συντήρησή του και τον εξοπλισµό υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ και δείχνει την πρόθεση του οµίλου να αναπτύξει περαιτέρω τη συγκεκριµένη δραστηριότητα.
«Στόχος µας είναι να διευρύνουµε τη δραστηριότητα, να βάλουµε και άλλους παραγωγούς στο εγχείρηµα και να παράξουµε µεγαλύτερες ποσότητες, καθώς υπάρχει ζήτηση από τις βιοµηχανίες. Ο µόνος µας περιοριστικός παράγοντας είναι ότι γενικά η περιοχή βγάζει πατάτα από 15 Αυγούστου και µετά», εξηγεί ο κ. Χρηστίδης.
Πηγή: https://www.agronews.gr