Τι κι αν η γερμανική κυβέρνηση αρνείται και να συζητήσει το θέμα των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα ολόκληρων χωριών που προξένησαν οι ναζί την περίοδο της κατοχής στη χώρα μας; Υπάρχουν γερμανοί που εκφράζουν το σεβασμό τους στην αντίσταση του λαού μας κατά της γερμανικής κατοχής, ενώ αγωνίζονται κι εκείνοι μαζί μας για να δοθούν επί τέλους αποζημιώσεις από τη Γερμανία στη χώρα μας.
Μια τέτοια δήλωση σεβασμού, ντροπής αλλά και αλληλεγγύης εισέπραξε ο Πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μεσοβούνου Εορδαίας, Δημήτρης Τσαΐδης, σε εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου που διοργάνωσε στις 4 Μαρτίου στο Ντελμενχόρστ της Βρέμης ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος “Διάλογος”, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από 250 άτομα.
Προηγήθηκε επίσημη υποδοχή του προέδρου του Μεσοβούνου στο δημαρχείο της Βρέμης, ενώ μιλώντας στην εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στο Ντελμενχόρστ ο κ. Τσαΐδης αναφέρθηκε στις θηριωδίες των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στις μαρτυρικές κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων, λέγοντας ότι έκαψαν το χωριό του επτά φορές, ενώ έμφαση έδωσε στην εκτέλεση εκατοντάδων αθώων θυμάτων και ιδιαίτερα στα 118 μικρά παιδιά που εκτελέστηκαν στο Μεσόβουνο τον Απρίλιο του 1944 από τους Γερμανούς, κάνοντας τους παριστάμενους να δακρύσουν.
Ο πρόεδρος του Μεσοβούνου έθεσε το ζήτημα της διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις γερμανικές θηριωδίες στις μαρτυρικές κοινότητες του Μεσοβούνου και των Πύργων, ενώ παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος της περιοχής και ο πρόεδρος του συλλόγου “Διάλογος” ζήτησαν «συγνώμη» για το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και των Πύργων από τους Ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής και δήλωσαν ότι όχι μόνο στηρίζουν το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στη χώρα μας αλλά αγωνίζονται και εκείνοι για να πείσουν την κυβέρνησή τους να υλοποιήσει το αίτημα αυτό.
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσοβούνου εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τα μέλη του συλλόγου “Διάλογος” και προς το μέλος του συλλόγου που κατάγεται από την περιοχή μας, Καθηγητή Λυκείου, Τρύφωνα Κεχαγιά, ο οποίος εκτέλεσε και χρέη διερμηνέα στην εκδήλωση.
Μιλώντας στον «Π» ο κ. Τσαΐδης δήλωσε ότι ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος του Ντελμενχόρστ έχει ζητήσει να δοθεί ένας λόφος στην περιοχή ανάμεσα στο Μεσόβουνο και τους Πύργους για να φυτευτούν τόσα δέντρα όσα και τα θύματα των Ναζί στις δύο μαρτυρικές κοινότητες, στα οποία να αναγράφεται το όνομα του κάθε νεκρού και το όνομα του γερμανού δωρητή. Ήδη ο πρόεδρος του Μεσοβούνου έχει κάνει επαφές με το Δασαρχείο για το σκοπό αυτό και έχει υποδειχθεί το κατάλληλο σημείο. Αυτή τη στιγμή μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωση επίσκεψης μελών του συλλόγου του Ντελμενχόρστ τον ερχόμενο Μάιο στο Μεσόβουνο και τους Πύργους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Μάιο θα συζητηθούν και οι λεπτομέρειες για τη διοργάνωση φιλοξενίας παιδιών από το Ντελμενχόρστ προκειμένου να επισκεφθούν τους μαρτυρικούς τόπους της Εορδαίας και να μάθουν από κοντά την ιστορία των βιαιοπραγιών και των ολοκαυτωμάτων που διέπραξε ο γερμανικός στρατός την περίοδο της κατοχής της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Ελληνογερμανικού Συλλόγου του Ντελμενχόρστ είχαν επισκεφθεί το Μεσόβουνο και τους Πύργους τον περασμένο Απρίλιο, είχαν τελέσει μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων και έκαναν τα αποκαλυπτήρια “μνημείου συγνώμης” δίπλα στο μνημείο του ολοκαυτώματος στο Μεσόβουνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ενημερώθηκαν για το ιστορικό του ολοκαυτώματος τόσο στο Μεσόβουνο όσο και στους Πύργους και στη συνέχεια ενημέρωσαν για τα ιστορικά αυτά στοιχεία τους συμπατριώτες τους, μέσω άρθρων που δημοσίευσαν στον τοπικό τύπο της Βρέμης.