Φωτογραφική διάταξη για τη σύζυγο του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζει το Νόμο ο Βουλευτής Γ. Αντωνιάδης!
Το καυτό θέμα των μετακινήσεων καθηγητών από περιφερειακά πανεπιστήμια σε κεντρικά και εν προκειμένω από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συζητά στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της ακριτικής περιφέρειας.
Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο ζήτημα ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο πρόσφατα στη Βουλή, όταν ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Αντωνιάδης, μιλώντας στην ολομέλεια κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ανοίγει ορθάνοιχτα παράθυρο για τη φυγή καθηγητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα στο κέντρο. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι έφερε «νομοσχέδιο – φωτογραφία για την μετακίνηση της συζύγου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Αγγελόπουλου από την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Το βέβαιο είναι ότι το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου είναι «Συζήτηση της απόφασης της Συγκλήτου 2016, σχετικά με τις μετακινήσεις καθηγητών και μετατάξεις μελών ΕΕΠ, Ε.ΔΙ.Π. και ΕΤΕΠ του ΠΔΜ». Να σημειωθεί ότι υπήρχε προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, η οποία είχε ανάψει «κόκκινο» για τις μετακινήσεις των καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κέντρου. Όμως, μεσολάβησε ο νόμος του περασμένου Αυγούστου από την σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία καθηγητές που συμπλήρωσαν 15 χρόνια σε περιφερειακά πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα μετακίνησης σε πανεπιστήμια του κέντρου, όπως Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους και τις πιστώσεις. Στη βάση λοιπόν του νέου νόμου και έπειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων καθηγητών, έρχεται ξανά το θέμα το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Μαρτίου στη Σύγκλητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 καθηγήτριες από την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας έχουν υποβάλει αιτήσεις για μετακίνηση στο ΑΠΘ, μεταξύ αυτών και η σύζυγος του γ.γ. του υπουργείου, Σοφία Αυγητίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών. Μάλιστα για τις μετακινήσεις των συγκεκριμένων καθηγητριών υπάρχει η «αποδοχή» και η «έγκριση» του ΑΠΘ. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό της Συγκλήτου, «ρισκάρουν» την εκτίμηση ότι στη σημερινή συνεδρίαση η Σύγκλητος θα εγκρίνει μόνο την μετακίνηση της συζύγου του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Σ. Αυγητίδου, καθώς θα υποστηριχθεί ότι για την συγκεκριμένη καθηγήτρια υπάρχει η αντίστοιχη πίστωση, αλλά δεν υπάρχει για τις υπόλοιπες. Σε κάθε περίπτωση μένει να δούμε την τελική απόφαση της Συγκλήτου, η οποία αν επιβεβαιώσει τα παραπάνω δυναμιτίζει περαιτέρω την κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Επιπλέον επιβεβαιώνει τον βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ. Γ. Αντωνιάδη, ο οποίος μίλησε για «φωτογραφική διάταξη» που ευνοεί τη σύζυγο του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας.
Πάντως, μέχρι να έρθει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση μεσολάβησε έντονο παρασκήνιο. Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Φλώρινας που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή του νόμου του περασμένου Αυγούστου, καθώς συμπλήρωσε δεκαπενταετία και επομένως πρέπει να μετακινηθεί στο ΑΠΘ, προσέφυγε σε δικηγόρο ο οποίος έστειλε επιστολή στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με την οποία ζητά να ξανάρθει το θέμα στη Σύγκλητο και να αποφασίσει με βάση το νόμο. Στο μεταξύ, η καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Φλώρινας Ιφιγένεια Βαμβακίδου, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για μετακίνηση στο ΑΠΘ, χαρακτηρίζει «παιδαριώδεις» τους ισχυρισμούς για «φωτογραφική διάταξη», καθώς υποστηρίζει πως «πρόκειται για νόμο, ο οποίος αφορά σε 104 καθηγητές πανελλαδικά και μάλιστα σε πολλά πανεπιστήμια οι μετακινήσεις έγιναν». Επιπροσθέτως, σε σχέση με τη συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, προειδοποιεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική απόφαση για κάποιον καθηγητή ή καθηγήτρια, αλλά η Σύγκλητος οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και να μετακινηθούν οι καθηγητές που πληρούν τα κριτήρια και έχουν υποβάλει αίτηση».
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Γ. Αντωνιάδης που έφερε το θέμα στη Βουλή, εκτός από την καταγγελία για φωτογραφική διάταξη σε όφελος – όπως υποστηρίζει – της συζύγου του γ.γ. του υπουργείου, κάνει λόγο για «υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι καθηγητές που φεύγουν παίρνουν μαζί τους στο νέο πανεπιστήμιο και τις πιστώσεις. Επίσης, έτσι κι’ αλλιώς το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποδυναμώνεται από την προωθούμενη συνένωση των δύο ιδρυμάτων. Με την κατάργηση τμημάτων που θα φέρει η συνένωση θα μείνουν στο Πανεπιστήμιο 15-16 τμήματα από 19 που έχει σήμερα, ενώ είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από 20 τμήματα». Σε σχέση με τις μετακινήσεις καθηγητών, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ δήλωσε ότι «τέσσερις αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τώρα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αν ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου θα υπάρξει μεγάλο κύμα φυγής καθηγητών από τα περιφερειακά στα κεντρικά πανεπιστήμια», ενώ ζήτησε «τουλάχιστον για όσους φεύγουν να προσλαμβάνονται οι αντικαταστάτες τους, διαφορετικά να μην επιτρέπεται η μετακίνηση».