Το αφιέρωμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο «Lignite mining: Greece’s dirty secret – in pictures» (Εξόρυξη λιγνίτη: Το βρώμικο μυστικό της Ελλάδας – σε εικόνες), εστιάζει και αναδεικνύει τα προβλήματα και τις επιπτώσεις, που απορρέουν από την εξόρυξη του λιγνίτη, που πραγματοποιείται στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, εδώ και δεκαετίες. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό παρουσιάζεται μια σκληρή πραγματικότητα από τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, καθώς και από τα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής.
Το εν λόγω κείμενο, δημιουργεί σύγχυση στην περιοχή, και σε ένα βαθμό δημιουργεί μία εικόνα που αφενός δεν περιγράφει με αντικειμενικότητα την κατάσταση, αφετέρου είναι ένας ακόμα σταθμός στην διαρκή προσπάθεια δυσφήμισης της περιοχής. Αυτή τη φορά όμως η δυσφήμιση είναι διεθνής, και μάλιστα από ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο Μέσο.
Βλέπουμε, ότι με φόντο τις φωτογραφίες των πεδίων του ΛΚΔΜ, γίνονται σκόρπιες αναφορές σε γενικόλογα στατιστικά στοιχεία, που δεν αφορούν καν την Ελλάδα, και τα οποία έχουν να κάνουν γενικώς με ατμοσφαιρική ρύπανση και προσδόκιμο ζωής χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από άλλους παράγοντες. Γίνεται επίσης αναφορά χωρίς καμία σύνδεση, σε αμφισβητούμενα στατιστικά της λιγνιτομάχου MKO GreenPeace. Γίνεται και επίκληση στο συναίσθημα, παρουσιάζοντας ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι αποτελούν θύματα της τεράστιας ολιγωρίας του κράτους στα θέματα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και μετεγκαταστάσεων.
Βλέπουμε επίσης ότι για να επιτύχουν το σκοπό τους αξιοποιούν εναντίον μας κάθε όπλο που τους έχει δώσει η Περιφέρεια μας. Τα μόνα στατιστικά που έχουν στη διάθεση τους και αφορούν την περιοχή, είναι η ατεκμηρίωτη και παντελώς αβάσιμη “μελέτη” του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Ιατρού Στ. Γιαννακίδη για θανάτους από καρκίνο, πολιτών της περιοχής. Τα παραπάνω στοιχεία απεστάλησαν με επιστολή στον Υπουργό Υγείας. Θυμίζουμε ότι το γεγονός αυτό, το έχουμε αναδείξει πολλάκις μέσα από την εφημερίδα μας.