Στις 8 του Μάρτη κάθε χρόνο γιορτάζεται διεθνώς η ημέρα της γυναίκας.
Η ημέρα αυτή είναι ημέρα κοινωνικής ισοτιμίας των γυναικών με τους άνδρες, που άρχισε με τους αγώνες της γυναίκας από την Γαλλική Επανάσταση και κρατά ως τα χρόνια μας.
Για πρώτη φορά το 1789 με την Γαλλική Επανάσταση παίρνει πολιτικές διαστάσεις η χειραφέτηση της γυναίκας. Αρχίζει να διεκδικεί την ισοτιμία της με τον άνδρα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες την οικονομική της ανεξαρτησία με κοντινή προοπτική να διεκδικήσει τα νομικά και πολιτικά της δικαιώματα.
Για την ιστορία να αναφερθούμε αναλυτικά στο νόημα αυτής της ημέρας και στο γεγονός το οποίο καθιέρωσε τον εορτασμό της. Ήταν 8 Μαρτίου του έτους 1857 όταν μια ομάδα από μερικές ράπτριες ζητούσαν σε διαδήλωση που γινόταν στη Ν. Υόρκη να μειωθεί το ωράριό τους από 16 ώρες που εργαζόταν σε 10, πράγμα που είχε γίνει ήδη με τους άνδρες. Στη διαδήλωση αυτή μία Αμερικάνα η εργάτρια Ρόζα έχασε και τη ζωή της.
Η πρώτη γυναικεία οργάνωση δημιουργήθηκε στην Αγγλία το 1903 με πρωτοβουλία της Ελλελίν Πουχωρστ.
Ονομάσθηκε Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών και είχε αίτημά της το δικαίωμα ψήφου που αποκτήθηκε στην Αγγλία το 1918 για τις γυναίκες.
Στις Η.Π.Α. τα γυναικεία κινήματα ξεκίνησαν το 1848 και σε πρώτη φάση συντονίστηκαν με το κίνημα για την απελευθέρωση των μαύρων.
Τα Παγκόσμια γυναικεία κινήματα συμβάδιζαν με τους αγώνες άλλων κοινωνικών και εθνικών ομάδων για κοινωνικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες.
Η πρώτη γυναικεία κίνηση στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1870 όταν η Αιμιλία Κτενά και η Καλλιρρόη Κεχαγιά ζήτησαν να υπάρχει ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άνδρες και ηθική πνευματική χειραφέτηση.
Το 1884 γράφτηκε στο Παρίσι η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια φιλολογίας και το 1894 έγιναν δεκτές οι πρώτες Ελληνίδες φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Στη χώρα μας το δικαίωμα ψήφου των γυναικών αναγνωρίστηκε το 1930 για τις δημοτικές εκλογές σε ηλικία 30 χρόνων, αλλά εφαρμόστηκε μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Τελικά πλήρες δικαίωμα ψήφου παραχωρήθηκε στις Ελληνίδες το 1952 και τον επόμενο χρόνο 1953 εκλέχτηκε στις αναπληρωματικές εκλογές Θεσσαλονίκης η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, Ελένη Σκούρα το Φεβρουάριο του 1956 η Λίνα Τσαλδάρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα υπουργός, και το 1955 με Νόμο αναγνωρίστηκε στις Ελληνίδες το δικαίωμα να διορίζονται σε όλες τις δημόσιες θέσεις με εξαίρεση τις εκκλησιαστικές.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η γυναίκα έχει κατακτήσει την κοινωνική οικονομική και πολιτική ισοτιμία με τον άνδρα, όμως σαν ύπαρξη δεν έχει δικαιωθεί αφού η κοινωνία κρατάει ακόμα τις βαθύτερες πατριαρχικές δομές.
Είναι αλήθεια ότι η θέση της Γυναίκας σήμερα δεν θυμίζει τίποτε από τη θέση της στις αρχές του αιώνα που αφήσαμε πίσω μας.
Σίγουρα το πορτραίτο της Γυναίκας του 21ου αιώνα θα είναι διαφορετικό. Άνδρες και Γυναίκες ξεκινούν από τις ίδιες αφετηρίες, με τις ίδιες προϋποθέσεις και τις ίδιες προοπτικές, σε μία πορεία με ανθρωπιά και ειρήνη.
Σαφώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής μας, θέλουν την γυναίκα ‘‘πρωταγωνιστή’’ και όχι ‘‘κομπάρσο’’. Συμπληρώνοντας τον άνδρα και οπλισμένη με συναίσθημα αλλά και θέληση αποδεικνύει καθημερινά ότι ξέρει να αγωνίζεται για όφελος της κοινωνίας συνολικά.