Η απολιγνιτοποίηση είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, τόνισε από την Καστοριά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών για το φυσικό αέριο.
Τον Υπουργό υποδέχτηκαν στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς αγρότες της περιοχής, με συνθήματα και αποδοκιμασίες, ενώ στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους.
Στην τοποθέτησή του παρουσία των ΜΜΕ, στάθηκε στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σημειώνοντας πως αυτή είχε συμβεί κατά 50% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπαιρνε τη συγκεκριμένη απόφαση η Δυτική Μακεδονία δεν θα είχε τους πόρους που διασφαλίστηκαν
«Είναι προσωπικό μας στοίχημα η απολιγνιτοποίηση, έχουν γίνει πολλά βήματα και προχωράμε με σοβαρό σχέδιο», είπε ο Υπουργός ο οποίος εξήρε το έργο του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος τον συνοδεύει, σημειώνοντας πως έρχεται συχνά στην περιοχή.
«Αν δεν αποφάσιζε ο πρωθυπουργός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, θα έσβησε ο λιγνίτης χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή. Αντιθέτως, με την απόφαση αυτή, έχουμε σχέδιο. Ο νέος χάρτης αναπτυξιακών ενισχύσεων είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της περιοχής και της χώρας. Το όραμά μας είναι η Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια να γνωρίσει τη μεγαλύτερη προοπτική της αναγέννησης από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους».
Μάλιστα θέλοντας να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τόνισε πως «θα βαρεθείτε να μας βλέπετε και οι μέσα και οι έξω», εννοώντας φυσικά τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς.
Οι αγρότες αρχικώς διαμαρτυρήθηκαν για τη μη παρουσία τους στη σύσκεψη με τον Υπουργό, αλλά στη συνέχεια το αίτημά τους έγινε δεκτό με μια αντιπροσωπεία 5 ατόμων να συναντά τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης στάθηκε στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή, τονίζοντας: «Και ο Νόμος περί Στρατηγικών Επενδύσεων και ο νόμος για τη Δίκαιη μετάβαση και ο Αναπτυξιακός Νόμος επικεντρώνει την προσοχή στη Δυτική Μακεδονία και δίνει ιδιαίτερα κίνητρα προκειμένου να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο».
Ο ίδιος τόνισε πως καθώς ολοκληρώνεται η εξειδίκευση του ΕΣΠΑ ‘21-’27 που η Ελλάδα κατάφερε και ήταν η πρώτη χώρα που εγκρίθηκε το πρόγραμμά της, θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα. «Με την ψήφιση του Νόμου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση δημιουργήσαμε τις δομές για να ξεκινήσουν την εκτέλεση των προγραμμάτων. Με το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί, θέλουμε οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν σχέδιο να ξεκινήσουν άμεσα. Θα μας βλέπετε σοβαρά γιατί η επιθυμία του πρωθυπουργού να επικεντρώσει την προσοχή στην περιοχή, είναι ένα μεγάλο οραματικό σχέδιο που θα στρέψει την προσοχή της Ευρώπης στην Ελλάδα στον τομέα της απολιγνιτοποίησης. Θα πετύχει και θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο», κατέληξε.
Ζήσης Πιτσιάβας – Βάσω Σάφη