Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Αδειοδότηση κυνοκομείου, περισυλλογή αδέσποτων, εμβολιασμός & ταΐστρες στο σχεδιασμό του Δήμου-1500 αδέσποτα αυτή τη στιγμή στην Εορδαία

Αδειοδότηση κυνοκομείου, περισυλλογή αδέσποτων, εμβολιασμός & ταΐστρες στο σχεδιασμό του Δήμου-1500 αδέσποτα αυτή τη στιγμή στην Εορδαία

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

– Καθημερινά τα κρούσματα επιθέσεων!

Το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων απασχολεί τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Εορδαίας, μάλιστα την προσεχή Δευτέρα καλείται ευρεία σύσκεψη από τον εντεταλμένο σύμβουλο Αναστάσιο Λόφτσαλη, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, ενός θέματος που μαστίζει την καθημερινότητα των πολιτών, μιας και  πληθαίνουν καθημερινά τα φαινόμενα επιθέσεων αδέσποτων σκύλων προς πολίτες, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα.

Στόχος του Δήμου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» ο κ. Λόφτσαλης, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τη νομοθεσία και τι προβλέπεται τόσο για τις αρμοδιότητες του Δήμου, όσο και γύρω από τη λειτουργία του κυνοκομείου, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τη μέριμνα των πολιτών που ταΐζουν τα ζώα και πότε αυτό επιτρέπεται κ.ο.κ.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να καταπιαστεί σοβαρά με το θέμα, με το οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο δήμαρχος, τονίζει εξαρχής ο κ. Λόφτσαλης, συμειώνοντας πως με βάση πληροφορίες ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στην Εορδαία αγγίζει τα 1500, με συγκεκριμένα χωριά όπως την Ασβστόπετρα αλλά και τον Περδίκκα να εκφράζουν πολλά παράπονα.

 

Με βάση τη νομοθεσία, ο δήμος αυτό που πρέπει να κάνει είναι να περισυλλέγει τα αδέσποτα, αυτά ακολούθως να στειρώνονται, να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια (κυρίως το αντιλυσσικό), τα ζώα να επισημανθούν, να αξιολογηθούν από επαγγελματία εκπαιδευτή με σχετική εξειδίκευση. Επίσης, θα πρέπει να συσταθεί η ειδική πενταμελής επιτροπή στον Δήμο, που θα αποτελείται από κτηνίατρο και εκπαιδευτή (που υπάρχει στην Πτολεμαΐδα), δύο εκπροσώπους φιλοζωικών και τον εντεταλμένο σύμβουλο.

Επίσης, πρέπει να βρεθεί και κατάλληλο πρόσωπο που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές για την περισυλλογή των ζώων. Ήδη η δημοτική αρχή έχει κάνει πολλές επαφές και με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη στελέχωση της επιτροπής.

«Αν ο κόσμος δεν ενημερωθεί θα υπάρχει πρόβλημα στη συγκομιδή. Για να γίνει η συγκομιδή πρέπει να υπάρχουν τα προβλεπόμενα μέσα, να βρεθεί η κατάλληλη εταιρεία και ο δήμος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Λόφτσαλης. Επίσης, να σημειωθεί πως η διαδικασία προβλέπει πως όσα σκυλιά αξιολογηθούν πρέπει να επαναταχτούν στο μέρος που βρέθηκαν.

Υποχρέωση του δήμου, επίσης, είναι να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες, σχέδιο που σχεδιάζεται επίσης να προχωρήσει. Οι εν λόγω ταΐστρες πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θα μελετηθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως βάση νομοθεσίας ο δήμος απαγορεύεται να κρατήσει τα αδέσποτα πάνω από διάστημα 20 ημερών και αυτό είναι κρίσιμο. Επίσης, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να ταΐζονται τα ζώα μόνο αν πληρούν τις υγειονομικές διατάξεις, δηλαδή έχουν το ειδικό κολάρο και έχουν κάνει εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κυνοκομείου, ο δήμος κινείται προς την κατεύθυνση αδειοδότησής του, μάλιστα τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση με κλιμάκιο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για να συζητηθεί το θέμα της αδειοδότησης. «Υπάρχει πολύ δουλειά, θα γίνει και σχετική αυτοψία στο χώρο του κυνοκομείου, όμως προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Λόφτσαλης.

Το κάλεσμα του εντεταλμένου για την ευρεία σύσκεψη

«Ανοιχτή πρόσκληση του εντεταλμένου συμβούλου Δήμου Εορδαίας αρμόδιου για το πρόγραμμα αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων, για συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση.   Την Δευτέρα 23/9/2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για θέματα διαχείρισης δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, καθώς και για το ζήτημα της αδειοδότησης του Δημοτικού Κυνοκομείου που βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα.   Καλούμε για συμμετοχή σε αυτήν όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία που ενδιαφέρονται, όπως επίσης και κάθε δημότη που επιθυμεί, στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου που καθιερώνει  η δημοτική αρχή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα μας».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Χρυσοχοΐδης: Χωρίς πυροβόλα όπλα οι αστυνομικοί στα ΑΕΙ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δεν πάμε να κάνουμε πόλεμο στα πανεπιστήμια είπε Οι αστυνομικοί που θα φρουρούν τα πανεπιστήμια, δεν θα φέρουν πυροβόλα ...