Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Αντώνη Σιαμπανόπουλο, Λογιστή – Φοροτεχνικό, από την ΕΠΙΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι.
«Είδαμε την απειλή ως ευκαιρία»
Αρχικά, έγινε αναφορά στη διάκριση της ΕΠΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ στα Finance & Accounting Awards, όπου βραβεύτηκε με χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Φοροτεχνικών Υπηρεσιών, με τον κ. Σιαμπανόπουλο να αναφέρεται στο τι σημαίνει η βράβευση για την εταιρεία, σημειώνοντας πόσο σημαντική είναι η πανελλήνια διάκριση για την περιοχή και την εταιρεία. «Από εκατοντάδες πανελλήνιες συμμετοχές διακρίθηκε το γραφείο μας, ένα περιφερειακό γραφείο, και αυτό ήταν μια αναγνώριση των υψηλών υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία μας στους πελάτες. Η προσπάθεια ξεκίνησε για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας μας όταν πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Ο κόσμος έχει αρνητική ψυχολογία και στην επενδυτική δραστηριότητα. Εμείς είδαμε την απειλή ως ευκαιρία, ώστε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε. καλές είναι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες από έξω, αλλά κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν οι τοπικοί επιχειρηματίες», συμπλήρωσε με έμφαση. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο εξοπλισμό στον οποίο επένδυσε η εταιρεία, αξιοποιώντας παράλληλα και την τεχνολογία, προς όφελος των πολιτών.
Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμη, ότι ο ρόλος του λογιστή αλλάζει άρδην, καθώς οι αυτοματισμοί προχωρούν (my data), και μέσω σύγχρονων εργαλείων ο λογιστής μπορεί να συμβουλεύει τις επιχειρήσεις πως θα κινούνται καλύτερα στο οικονομικό, φορολογικό και επενδυτικό κομμάτι. Οι εν λόγω τεχνολογικές καινοτομίες, οδήγησαν στην επίμαχη βράβευση.
Η ψηφιοποίηση του κράτους και η ανάγκη συνεργασιών
Η ψηφιοποίηση του κράτους έχει απλουστεύσει τεχνολογικά κάποιες διαδικασίες και στο οικονομικό – φορολογικό κομμάτι. Όπως απάντησε σχετικά ο κ. Σιαμπανόπουλος, κάποιες διεργασίες έχουν φύγει πλέον από τις δημόσιες αρχές και πέρασαν στα χέρια των λογιστών. Με αποτέλεσμα να ασχολούνται οι λογιστές με πράγματα που δεν είναι του επαγγέλματός τους, όπως επιδόματα, voucher κ.α. Ωστόσο αν και ξοδεύεται χρόνος στους λογιστές, πλέον προστίθεται δουλειά στα λογιστικά γραφεία, απάντησε σχετικά. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να μπορούν μεγάλα σχήματα να αναλαμβάνουν όλες τις συναφείς εργασίες που προκύπτουν. «Εμείς με 20 εργαζόμενους, έχουμε τη δυνατότητα το κάθε τμήμα να ασχολείται με το αντικείμενό του, από τις αιτήσεις για voucher μέχρι τις μισθοδοσίες και τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε σχετικά.
Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις
Εν τω μεταξύ, έχει ανοίξει από τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υπάρχει εφέτος πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, αρκετά έντυπα είναι όντως προ- συμπληρωμένα, ενώ οι λογιστές έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων σε λάθη ή ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί.
Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι στο κομμάτι των εσόδων οι κωδικοί είναι «κλειδωμένοι» και δεν μπορούν να γίνονται αλλαγές, καθώς τα δεδομένα αυτά πιστοποιούνται από το My Data. Ωστόσο, στα έξοδα μπορούν ακόμη να γίνονται παρεμβάσεις, σημείωσε.
Για το My Data, προσέθεσε πως είναι σύστημα που εξελίσσεται και βελτιώνεται, κάτι που δεν αναμενόταν αρχικά όταν πρωτοβγήκε, όπως σήμερα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των λογιστών.
«Η προ – συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των λογιστών. Εμείς τα στέλνουμε και προσυμπληρώνονται, δεν γίνονται ως δια μαγείας», ανέφερε με έμφαση.
Για την έκπτωση 4% και αν είναι σοβαρό κίνητρο για την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων, ο ίδιος απάντησε πως ανάλογα μπορεί να προκύψει σημαντικό όφελος για κάποιον φορολογούμενο. Πέρυσι, αρκετοί το αξιοποίησαν ως μέτρο, αλλά κάποιοι δεν το έπραξαν, καθώς δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, απάντησε, λέγοντας πως για τον κόσμο θα μπορούσε να υπάρχει πιο αυξημένο κίνητρο. Αντίθετα, αν αυξηθεί πολύ το κίνητρο, θα κατορθώσει να «μπλοκάρει» τα λογιστικά γραφεία.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται ως τα τέλη Ιουνίου είναι θετικό για τον λογιστικό κλάδο, είπε επίσης. Ενώ τόνισε πως αν τα συστήματα λειτουργούν σωστά, υπάρχει καλή ροή, αλλά αυτό δεν γίνεται πάντα, καθώς λείπουν σημαντικά στοιχεία από φορείς (ΟΓΑ, ΕΦΚΑ).
Επίσης, εφέτος υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, με τις αλλαγές των ΚΑΔ και τον κ. Σιαμπανόπουλο να λέει πως ήταν μια διαδικασία που έπρεπε να γίνει αυτόματα, με βάση προσαρμογή που πρέπει να γίνει στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των κωδικών είναι λάθος και δεν έγινε σωστή μεταφορά των κωδικών δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να αλλάξει τους κωδικούς ως τη 1 Ιουνίου, αλλά η δουλειά αυτή θα πέσει στο «κεφάλι» των λογιστών. Ωστόσο, ζητήθηκε να πάρει παράταση η όλη διαδικασία.






























