Για τη σημασία της απόφασης των κατοίκων του Περδίκκα να επιλέξουν το Φυσικό Αέριο μίλησε στην κάμερα του e-ptolemeos.gr o Βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης.
Επίσης τόνισε ότι αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον ερχομό του φ.α. στην περιοχή μπορεί να θεωρηθεί και πιλοτικός, είναι κάτι που στήριζε και δεν πίστευε ότι θα γίνει τόσο σύντομα.
Τέλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ενεργειακές τεχνολογίες στη περιοχή μας, θέλει να τη στηρίξει στην μετάβαση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αυτό και για αυτό έχει τοποθετήσει και υπουργό για την απολιγνιτοποίηση.
Κύριε Αμανατίδη πως κουμπώνει το ζήτημα του Περδίκκα στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις ευκαιρίες που φέρνει η μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία;
Γ.Α.: Να ξεκινήσω από την βασική αρχή ότι δεν μπορεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο όπως ο αγωγός φυσικού αερίου να περνάει από μια περιοχή διαμπερώς χωρίς να αφήνει το αποτύπωμα της. Αυτό τι σημαίνει για ένα αγωγό;. Ότι δεν μπορεί να περνά ο αγωγός μέσα από το χωριό και το ίδιο το χωριό να μην απολαύσει το αγαθό της θέρμανσης με την χρήση του φυσικού αερίου.
Με βάση αυτή την εκκίνηση η προσπάθεια όλων ήταν να υπάρξουν δεσμεύσεις και να παρθεί απόφαση οι κάτοικοι να κινηθούν προς τη κατεύθυνση ταχείας υλοποίησης του δικτύου φ.α. στον οικισμό του Περδίκκα.
Μετά την καθολική απόφαση τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι η ταχεία έγκριση από τη ΡΑΕ του δικτύου χρήσης από τον χρήστη, η τιμολογιακή πολιτική, η εύρεση χρηματοδότησης αλλά αυτό είναι θέμα του επενδυτή ο οποίος αποφασίζει και υλοποιεί όλο το δίκτυο παίρνοντας υπόψη το επιχειρηματικό ρίσκο και κάνει το δίκτυο μέχρι έξω από τις πόρτες όλων των σπιτιών.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε των διαφόρων σταδίων σε σχέση την ΡΑΕ και νομίζω ότι έτσι είναι πολύ κοντά το φυσικό αέριο να γίνει κτήμα των πολιτών του Περδίκκα όπως άλλωστε το δικαιούνται.
Αυτή η ενέργεια κουμπώνει πράγματι με τον ενεργειακό σχεδιασμό στη περιοχή, κουμπώνει με τον αγωγό που πηγαίνει προς το Αμύνταιο από όπου θα πάρει και η Φλώρινα και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια μονάδα η οποία θα φέρει θερμική ενέργεια από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες των πόλεων Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Κοζάνης.
Αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θεωρείται κατά τη γνώμη μου και πιλοτικός, τον στήριζα κάποτε και δεν φανταζόμουν ότι τόσο γρήγορα θα γινόταν πράξη.
Έτσι θα μπορούμε και με τη χρήση του λιγνίτη στα επόμενα 2 χρόνια να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής και αυτό θα γίνει δίνοντας ευκαιρίες σε επιχειρηματική ανάπτυξη που είναι η μόνη διέξοδος στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Μήπως οι κοινωνίες, δεν είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τα ενεργειακά εργαλεία;
Γ.Α.: «Η περιοχή μας έχει φορείς και ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν αυτή τη μετάβαση και το βλέπουμε αυτό καθημερινά χωρίς όμως οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες τους.
Εμείς θέλουμε αυτές οι νέες μέθοδοι θέρμανσης να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή των πολιτών έτσι ώστε και το περιβάλλον να είναι πιο υγιεινό αλλά και το κόστος να είναι χαμηλότερο. Ένας συνδυασμός που είναι δύσκολος στην παρούσα φάση και με τις τιμές του φ.α..
Όμως επειδή λέμε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό ορυκτό καύσιμο και ο στόχος από το ΕΣΕΚ ήταν να συμμετέχει με 17,4%»
Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα είχε την διάθεση μια ιδιωτική εταιρεία σαν την ΔΕΔΑ να εντάξει καταναλωτές, να πουλήσει δηλαδή παραπάνω καύσιμο;
Γ.Α.: «Ασφαλώς και πόσο μάλλον όταν συγχρηματοδοτείται από προγράμματα και πόρους του δημοσίου και με την έννοια αυτή έρχεται το δημόσιο να συμβάλλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης των πολιτών, γιατί όσο περισσότεροι πόροι μπαίνουν από το δημόσιο, λιγότεροι χρειάζονται από τον ιδιώτη το έργο κατασκευάζεται και αυτό το υπολογίζει η ΡΑΕ στη τιμολογιακή πολιτική και άρα ο πολίτης θα πληρώνει λιγότερα ως κόστος λειτουργίας. Και βέβαια η στρατηγική αυτή δεν είναι μια σημειακή παρέμβαση, είναι ότι η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ενεργειακές τεχνολογίες στη περιοχή μας, θέλει να τη στηρίξει στην μετάβαση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αυτό και έχει ορίσει ειδικό υπουργό για την απολιγνιτοποίηση τον κ. Παπαθανάση ένα ικανότατο άνθρωπο που έχει αγαπηθεί από τους Δυτικομακεδόνες και έτσι δείχνει και η κυβέρνηση ένα πρόσωπο φιλικό στους πολίτες και κυρίως αποτελεσματικό με τα έργα τα οποία βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη και ένα είναι το φ.α. προϋπολογισμού 147 εκ. ευρώ».