Δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας είναι πρόσωπα που παρέχουν έναντι αμοιβής (μισθού‐ ημερομισθίου) και κατά κύριο επάγγελμα εξαρτημένη εργασία, με σύμβαση εργασίας που να είναι είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, άσχετα εάν απασχολούνται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου ή και στο Δημόσιο, καθώς επίσης και οι έκτακτοι ή συμβασιούχοι στον δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ‐ΟΤΑ). Απαιτείται επίσης να είναι ασφαλισμένα για τον κλάδο ασθενείας στο ΙΚΑ ή σε άλλο Οργανισμό Ασφάλισης. Επιπρόσθετα, επίδομα ανεργίας μπορούν να λάβουν και ιατροί, δικηγόροι και κτηνίατροι, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής. Από το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας εξαιρούνται: α) όσοι μετέχουν στη διοίκηση επαγγελματικών Σωματείων ή Ενώσεων αυτών και λαμβάνουν από αυτά αποζημίωση, β) τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, γ) οικόσιτοι μισθωτοί, δ) ασφαλισμένοι για ανεργία σε άλλο Ταμείο που έχει τη μορφή ΝΠΔΔ, ε) απασχολούμενοι σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, εκτός από τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, στ) επιδοτούμενοι (από τον ΟΑΕΔ) άνεργοι, που προσλαμβάνονται ή τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας, με πλήρη ή μερική απασχόληση, κατά τη διάρκεια της επιδότησης. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ (ασφάλιση στον κλάδο ανεργίας), συνεπώς το επίδομα ανεργίας αποτελεί κεκτημένο δικαίωμά τους και όχι άσκηση φιλανθρωπίας από την πολιτεία.
Προϋποθέσεις (γενικές)
- Ιδιότητα ανέργου
- Απόλυση/Αναγγελία απόλυσης
- Εγγραφή σε Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας (ΟΑΕΔ)
- Ικανότητα προς εργασία
Προϋποθέσεις (ειδικές)
- Πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας τους
τελευταίους 14 μήνες (ελάχιστο όριο) ή 100 ημερών,
όπως προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες.
- Λήψη επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά:
συμπλήρωση 80 ημερών εργασίας κατ’ έτος εντός
της τελευταίας διετίας + Πραγματοποίηση 125
ημερών εργασίας τους τελευταίους 14 μήνες
(ελάχιστο όριο).
- Εάν υπήρξε εργαζόμενος για τουλάχιστον 200 ημέρες
εργασίας τα τελευταία 2 χρόνια.
- Σε όλες τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις
δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν από την
απόλυση μήνες εργασίας.
- Να μην έχει λάβει ο αιτούμενος περισσότερα από
400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τελευταία
τετραετία.
Υπολογισμός επιδόματος ανεργίας
Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αλλά υπολογίζεται σε
ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου. Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν τις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή. Από 12.03.2012 το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας, το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%. Το επίδομα καταβάλλεται μία φορά το μήνα για 25 ημέρες.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Ο άνεργος έχει τη δυνατότητα μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία της
απόλυσής του να εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού στο ΚΠΑ ή στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του και να υποβάλει αίτηση για επιδότηση λόγω ανεργίας. Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει αίτηση κατά το πρώτο 7ήμερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασής του επιδοτείται από την 7η ημέρα.
Για τη βεβαίωση δικαιώματος επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ο άνεργος προσκομίζει στο ΚΠΑ ή στην Υπηρεσία του Οργανισμού:
1. Το έγγραφο της καταγγελίας σύμβασης εργασίας ή βεβαίωση της λήξης
σύμβασης ορισμένου χρόνου (με πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη).
2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα
με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ.
3. Το οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον έχει προστατευόμενα μέλη στην
οικογένειά του, προκειμένου να του δοθεί η σχετική προσαύξηση.
4. Το πλέον πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή, εφόσον δεν υπάρχει,
επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Την αστυνομική του ταυτότητα.
6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ,
ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος. Σε
περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, η Υπηρεσία μας σας δίνει βεβαίωση για άνοιγμα λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα χωρίς καμία επιβάρυνση.
8. Αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών: άδεια διαμονής και άδεια εργασίας σε
ισχύ.
Για την αναγνώριση του δικαιώματος και τη λήψη των παροχών ανεργίας
απαιτείται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου διαμονής του. Η κατάθεση αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας δεν μπορεί να γίνει με εξουσιοδότηση άλλου προσώπου. Συνεπώς, για την εγγραφή του ανέργου στους σχετικούς καταλόγους ανέργων και την υποβολή της αίτησής του για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, είναι υποχρεωτική η φυσική του παρουσία.