Οι εξελίξεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ειδικά στον κλάδο της αγροτοδιατροφής, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιεί το απόγευμα της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, ο οργανισμός “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Γεωπονίας και Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων-ΠΕΚ ΤΗΜΕΝΟΣ-ΠΔΜ), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τo Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Rutgers University (USA)
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθησαν ομιλίες από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων με εστίαση στο κομμάτι της αγροτοδιατροφής. Μιλώντας στον “Π” ο Υπεύθυνος εκπαίδευσης-κατάρτισης του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” Δημήτρης Βολουδάκης, τόνισε πως βασικός στόχος του οργανισμού είναι η δικτύωση και η δημιουργία δεσμών με “παίκτες” του οικοσυστήματος, με στόχο να αναδειχθεί η συνεργασία των ανωτέρω φορέων.
Η συνεργασία θεμελιώθηκε με ένα πρόγραμμα κατάρτισης 80 νέων επιστημόνων στις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην γεωργία, με τη συνεισφορά του πανεπιστημίου της Αμερικής να είναι σημαντική, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ενός περιφερειακού πανεπιστημίου με ένα από την Αμερική.
Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας είναι αντικείμενο αιχμής, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας, επίσης, ότι στόχος του προγράμματος είναι να βγουν οι επιστήμονες από τα γραφεία και να καταρτίσουν τον κόσμο για τις εξελίξεις, κάνοντας εκπαίδευση στην τάξη, στο χωράφι και στον στάβλο αλλά και μέσω διαδικτύου. Επίσης, τόνισε πως οι εφαρμογή των γνώσεων στην πράξη (χωράφι και στάβλο) έχει άμεσο αντίκρισμα στο οικονομικό στάτους του παραγωγού, έχοντας όφελος 30% μεσοσταθμικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ποιότητας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Ντάβος από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατάρτισης που έγινε στη Δ. Μακεδονία σε 73 νέους αγρότες που εκπαιδεύθηκαν στο κομμάτι της αγροκυκλικότητας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και διασύνδεσης επιστημόνων με τα προγράμματα κατάρτισης, τονίζοντας πως ενισχύει το κομμάτι της έρευνας με την αγροτική επιχειρηματικότητα, δίνοντάς τους μια επιχειρηματική νότα στις ιδέες και προοπτικές τους, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.
Οι απασχολούμενοι – καταρτιζόμενοι μπαίνουν σε διαδικασία mentoring και το CluBE θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει να τις αναπτύξουν και να τις πάνε ένα βήμα παραπέρα, υλοποιώντας τες.
Από την πλευρά του ο Βασίλειος Άμπας Περιφερειακός Σύμβουλος, αναφέρθηκε στη δράση, λέγοντας πως στόχος είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία για την περιοχή, αναπτύσσοντας δράσεις που βοηθούν την αγροτική οικονομία, μέσω δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, αναπτύσσοντας το αγροτικό εισόδημα. Επίσης, σημείωσε πως στόχος είναι να ξανα-ανακαλυφθεί η κυκλική οικονομία και να περαστεί στους νέους αγρότες, όπου έχει χαθεί.