Το γεγονός ότι υπάρχουν τροφές που μας δίνουν μεγάλα διατροφικά οφέλη είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Έτσι προσπαθούμε να τα έχουμε στη διατροφή μας. Έχετε αναρωτηθεί όμως αν υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που μας δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην υγεία μας; Ας δούμε λοιπόν 5 συνδυασμούς τροφών για καλύτερη υγεία!!
Συνδυασμός 1ος: Σπανάκι + Πορτοκάλι = Περισσότερος σίδηρος
Το σπανάκι είναι η κύρια φυτική πηγή της διατροφής μας για να λαμβάνουμε σίδηρο. Ο σίδηρος που παρέχεται στον οργανισμό από φυτικά τρόφιμα είναι απορροφήσιμος κατά 5-8%. Για να αυξήσουμε λοιπόν, αυτή τη τιμή χρειαζόμαστε τη Βιταμίνη C. Το πορτοκάλι τώρα, είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C. Η παραπάνω βιταμίνη μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου έως και 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Τρόπος κατανάλωσης: Συνοδεύετε το γεύμα σας που περιέχει σπανάκι με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Συνδυασμός 2ος: Γιαούρτι + Δημητριακά ολικής = Καλύτερη εντερική λειτουργία
Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές αποικίες μικροοργανισμών οι οποίες έχουν προβιοτική δράση. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την αντίσταση του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Επιπρόσθετα τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ενισχύουν την λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός των δύο, λοιπόν, φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τρόπος κατανάλωσης: Για πρωινό απολαύστε ένα μπολ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Συνδυασμός 3ος: Ελαιόλαδο + Ντομάτα = Αντιοξειδωτική δράση
Η ντομάτα, λαχανικό αγαπητό σε όλους μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτενοειδή, λυκοπένιο, βιταμίνη C, φλαβονοειδή κ.τ.λ.. Οι ουσίες αυτές εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενισχύουν ενάντια στο καρκίνο, στη φλεγμονή, τη γήρανση και άλλες καταστάσεις υγείας. Το ελαιόλαδο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά υποβοηθά την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από των οργανισμών και τα ενισχύει με την παρουσία της βιταμίνης Ε που περιέχει και εμφανίζει και αυτή αντιοξειδωτική δράση.
Τρόπος κατανάλωσης: Φτιάξτε μία σαλάτα με φρέσκες ντομάτες και καταναλώστε τη με ελαιόλαδο.
Συνδυασμός 4ος: Φασόλια + Πιπεριές Φλωρίνης = Άμυνα του οργανισμού
Τα φασόλια, πέρα από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος εμφανίζει άμεση αντιμικροβιακή δράση και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, το στυλοβάτη της άμυνας του οργανισμού, η οποία δεσπόζει στις πιπεριές Φλωρίνης οδηγεί στην ενισχυμένη προστασία του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τρόπος κατανάλωσης: Μαγειρέψτε φασόλια γίγαντες και βάλτε μέσα σε ροδέλες πιπεριές Φλωρίνης.
Συνδυασμός 5ος: Αυγά + Αμύγδαλα = Μυϊκή Δύναμη
Τα αυγά παρέχουν τον καλύτερο συνδυασμό πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και συμβάλλουν ουσιαστικά στη σύνθεση και διατήρηση των μυϊκών ιστών ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη. Τα αμύγδαλα, ξηροί καρποί πλούσιοι σε καλά λιπαρά, αποτελούν πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία, καθώς και στο χτίσιμο των πρωτεϊνών και την υγεία των οστών. Ο συνδυασμός λοιπόν των δυο βοηθά στην επίτευξη της μέγιστης μυϊκής δύναμης.
Τρόπος κατανάλωσης: Καταναλώστε σε ένα από τα καθημερινά σας σνακ ένα βραστό αυγό με μία μέτρια χούφτα ξηρών καρπών.
Συνδυασμός 6ος: Γάλα + Σαρδέλες = Γερά οστά
Το γάλακτοκομικά, με εκπροσώπους το γάλα και το γιαούρτι, αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό. Ο ρόλος του ασβεστίου στο σώμα μας είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της οστικής μάζας. Ωστόσο για να εκτελέσει αυτό το έργο απαραίτητη είναι η παρουσία της βιταμίνης D. Και εδώ εμπλέκονονται οι σαρδέλες. Οι σαρδέλες είναι ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε βιταμίνη D, και επιπρόσθετα αν τις καταναλώσουμε με τη ραχοκοκαλιά και σε ασβέστιο.
Τρόπος κατανάλωσης: Καταναλώστε τις σαρδέλες ως κύριο γεύμα και πριν ή μετά πείτε και ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
Συνδυασμός 7ος: Μπρόκολο + Πορτοκαλί πιπεριά = Καλύτερη όραση
Το μπρόκολο ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι πλούσιο είναι οι Βιταμίνες Α, Ε και C που σχετίζονται με την υγεία του ματιού. Επίσης το μπρόκολο είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στην ομάδα των καροτενοειδών, και ενισχύουν την οφθαλμική υγεία. Οι πορτοκαλί πιπεριές, τώρα, πλούσιες σε βιταμίνη Α και C, καθώς και σε ζεαξανθίνη δρούν συναθροιστικά με το μπρόκολο και δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τρόπος κατανάλωσης: Φτιάξτε μία σαλάτα και προσθέστε βρασμένο μπρόκολο με ωμή πορτοκαλί πιπεριά.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com