Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Αιανή 2008: «Εορταί μηνών Πανάμου – Λωίου – Γορπιαίου – Εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος», το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής» και την ευγενική χορηγία του Δήμου Αιανής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ το Σάββατο 19 Ιουλίου 2008 τον 7ο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ προς τιμή του αρχαίου Αιαναίου δρομέα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με την επωνυμία Αιαναία Άθλα.
Ο αγώνας δρόμου επί ανώμαλου εδάφους, αποστάσεων 1.000, 3.000 και 5.000 μέτρων θα έχει ως αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς το ρέμα του Χάνδακα (θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους), τους αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία πόλη και βασιλική νεκρόπολη), το πλατανόδασος της θέσης Γιαννούκα Βρύσης και τη μεταβυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Αιανής, όπου θα γίνει η απονομή των επάθλων, το δαφνοστεφάνωμα των αθλητών και η βράβευση του μικρότερου και του μεγαλύτερου σε ηλικία δρομέα.
Θα συμμετέχουν οι κατηγορίες παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων, ανδρών και γυναικών ηλικίας 5 έως 80ετών.
Για πρώτη φορά φέτος θα διανύσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ και θα περπατήσουμε το πέτρινο μονοπάτι το οποίο ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο με τους Αρχαιολογικούς χώρους.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ : 19:00 Από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008 στους:
• Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων»Αιανής, τηλ. 24610- 98800/1, υπόψη Κύρινα Αντώνιου και Ιωάννας Σταμούλη
• ΔΕΑΤΠΑ, τηλ. 24610-98820, υπόψη Σγουροπούλου Στέλλας.
Τo Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής» και τον Δήμο Αιανής θα πραγματοποιήσει για έκτη χρονιά τον «Δρόμο του Απολλοδώρου» στις 21 Ιουλίου 2007 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αιανή 2007, Εορταί μηνών Λωίου και Γορπιαίου. Εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος».
Ο δρομέας Απολλόδωρος είναι γνωστός από επίγραμμα του Αντιπάτρου Θεσσαλονικέα και ο θάνατος τον βρήκε στην Κυλλήνη της Αρκαδίας, μακριά από την Αιανή και τη Βέροια. Η ενασχόληση των κατοίκων της Άνω Μακεδονίας με τον αθλητισμό αποτυπώνεται σε πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων. Στην Αιανή υπάρχει η στλεγγίδα του 5ου αι.π.Χ. με το όνομα Άπακος και μία άλλη των μέσων του 4ου αι. π.Χ. με σφραγίδα του Αδάμας. Ο εντοπισμός Παναθηναϊκών αμφορέων στην νεκρόπολη της Αιανής από τον 6ο και 5ο αι. π.Χ., δηλώνει την συμμετοχή Αιαναίων σε γυμνικούς ή ιππικούς αγώνες. Παράλληλα και εκτός του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν ενασχόληση με τον αθλητισμό, σε μεγάλα ιερά με πανελλήνιους αγώνες διασώθηκαν γραμμένοι σε λίθο κατάλογοι θεωροδόκων, οι οποίοι ως άρχοντες και εκλεκτοί πολίτες αναλάμβαναν τη φιλοξενία των θεωρών, αυτών δηλαδή που από κάθε ιερό αναλάμβαναν την αποστολή να αναγγείλουν στις πόλεις την διεξαγωγή των αγώνων. Ενός θεωροδόκου από την Αιανή σε δελφικό κατάλογο του 230-20 π.Χ. σώζεται η αρχή του ονόματός του, Αγορά[—], ενώ από την Εορδαία είναι γνωστοί ως θεωροδόκοι ο Αριστόνους Πεισαίου, τρήραρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και το Μενέλαος Νικάνορος. Όσα συνοπτικά αναφέραμε και προπάντων η αναγραφή θεωροδόκων από την Άνω Μακεδονία, επιβεβαιώνουν την συμμετοχή των κατοίκων της σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες και αποδεικνύουν την ενότητα του ελληνισμού μέσα από τα κοινά ιδεώδη, όπως το αιέν αριστεύειν.
Αυτή η παράδοση και η ιστορία μάς οδήγησε να καταστήσουμε (ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις μας) τον «Δρόμο του Απολλοδώρου» θεσμό, με στόχο την συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών, παιδιών, εφήβων, νεανίδων, γυναικών, ανδρών. Κατά τις διοργανώσεις των τεσσάρων προηγούμενων ετών συμμετείχαν δεκάδες δρομείς ηλικίας από 6 ως 70 ετών και επιδίωξή μας σταδιακά είναι η ευρύτερη συμμετοχή. Σκοπός δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά η άθληση ως έκφραση της καθημερινής ζωής.