Με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική δράση καθαρισμού, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η δράση έγινε στην περιοχή κατάντη του παλιού ΣΜΑ Κοζάνης, στο Λόφο του Αη-Λιά στην Κοζάνη, από όπου περισυνελέγησαν παλιά πεταμένα λάστιχα.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης: “Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συμβάλουμε στην απορρύπανση του περιβάλλοντος, με μια συμβολική δράση στο δασύλλιο του Προφήτη Ηλία στο Δήμο Κοζάνης”.
Από το σημείο συλλέχθηκαν 680 λάστιχα, 21 τόνοι άχρηστου υλικού, αποτελούσαν ωρολογιακή βόμβα στο πανέμορφο δάσος, αφού σε μια πιθανή πυρκαγιά θα αποτελούσε εστία καταστροφής. “Όταν λειτουργούμε με λογική και σεβασμό προς το περιβάλλον, ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε αυτό που καταστρέψαμε”, τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή, όπου οι αιτήσεις ξεπερνάνε την προσφορά, με τον περιφερειάρχη να λέει πως βρίσκονται έχει ζητήσει να μπουν οι διαδικασίες σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί το χωροταξικό , ιδίως για τη Δ. Μακεδονία, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό και Πρωθυπουργό να μεριμνήσει ώστε να δει η περιοχή πως θα χωροθετήσει επενδύσεις που η περιοχή της θέλει αλλά όχι με άναρχο τρόπο.
Από την πλευρά του δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας έκανε λόγο για έναν χώρο που είχε καταντήσει χώρο απόρριψης παλαιών ελαστικών, που πλέον καθαρίστηκαν, απομακρύνθηκαν, αναβαθμίζοντας τον χώρο, που σκοπεύει η δημοτική αρχή να αναδείξει, ως διέξοδο αναψυχής. “Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε καθαρό το περιβάλλον”, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Μαυρίδης Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ έκανε λόγο για ένα εγχείρημα “ωρολογιακή βόμβα”, μιας και συλλέχθηκαν τόνοι παλαιών ελαστικών (30 και πλέον έτη). Τα 680 λάστιχα πήγαν στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ στο Νότιο Πεδίο.Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει αποκαταστήσει στη διάρκεια δράσης της, 200 και πλέον χωματερές μικρής και μεγάλης επικινδυνότητας. Επίσης, έχει προχωρήσει στο εργοστάσιο επεξεργασίας, εδώ και 4 χρόνια, ένα εγχείρημα που έχει αγκαλιάσει η περιοχή, ενώ συνεχίζει να είναι στη διάθεση των δήμων και της περιφέρειας για περιβαλλοντικά εγχειρήματα.