Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Με τους ρυθμούς που έχει η σύγχρονη ζωή πολλοί νιώθουν ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο η κόπωση δεν οφείλεται πάντοτε στην εντατική δουλειά και τις υποχρεώσεις, ούτε σε υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Στην καθημερινότητά μας συχνά κάνουμε λάθη που ευνοούν την εμφάνισή της. Να τι πρέπει να ξέρουμε.
Δεν γυμναζόμαστε αρκετά
Η καθιστική ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική. Μάλιστα όσο περισσότερες είναι οι ώρες της καθημερινής ακινησίας, τόσο εντονότερη η κόπωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise.
Ως φαίνεται, όταν δεν γυμνάζουμε τους μυς μας χάνουν την φυσική τους κατάσταση το μυοσκελετικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, με συνέπεια να χάνουμε δυνάμεις. Επιπλέον, χωρίς συστηματική φυσική δραστηριότητα ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετές ενδορφίνες (είναι οι φυσικές ορμόνες της ευεξίας). Η έλλειψή τους επίσης μπορεί να οδηγήσει στην κόπωση.
Έχουμε κακή στάση σώματος
Αν κάθεστε καμπουριασμένοι πάνω στο γραφείο σας, μπορεί να πλήττετε την ενεργητικότητά σας. Η κακή στάση του σώματος καταπονεί τους μυς και μειώνει τη ροή του αίματος. Η συνέπεια είναι να μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο σώμα.
Χωρίς αρκετό οξυγόνο, όμως, ο οργανισμός δεν λειτουργεί ομαλά και έτσι ενεργοποιεί τη συντήρηση ενέργειας για να αντεπεξέλθει. Η συνέπεια είναι η κόπωση.
Υπερκαταναλώνουμε υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό τμήμα κάθε υγιεινού διαιτολογίου. Η υπερβολική κατανάλωσή τους, όμως, ιδίως όταν είναι απλοί (επεξεργασμένοι) οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Όταν το σάκχαρο πέσει απότομα, αναπτύσσεται κόπωση, εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Andy Daly, από το Λονδίνο.
Μάλιστα έχει βρεθεί ότι η κόπωση που νιώθουμε είναι εντονότερη μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωσή τους.
Πίνουμε πάρα πολύ καφέ
Η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει παροδική αύξηση της εγρήγορσης, αλλά σε μεγάλες δόσεις έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως εξηγεί η Dr. Daly, η καφεΐνη διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης (ή επινεφρίνης), μίας ορμόνης που παρέχει παροδική αύξηση της ενέργειας. Η συνεχής διέγερση όμως οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε κορεσμό του όλου συστήματος και κόπωση.
Επιπλέον, σε μεγάλες δόσεις η καφεΐνη είναι διουρητική και μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση, που επίσης προκαλεί κούραση. Τέλος, η ουσία επηρεάζει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας διακυμάνσεις που μας κουράζουν.
Φροντίστε λοιπόν να μην το παρακάνετε με την καφεΐνη. Και να προσέχετε πόση λαμβάνετε απ’ όλες τις πηγές. Εκτός από τον καφέ, πολλή καφεΐνη παρέχουν και τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κ.λπ.
Πίνουμε κάθε μέρα ροφήματα με ζάχαρη
Η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί, καφέδες κ.λπ.) προκαλεί απότομη αύξηση και στη συνέχεια μείωση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Μελέτες έχουν συσχετίσει τα ροφήματα αυτά με σωματική και νοητική κόπωση, ακόμα και στους εφήβους.
Να προτιμάτε τα ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και να έχετε το νερό ως κύριο μέσον ενυδάτωσης.
Δεν τρεφόμαστε υγιεινά
Όταν ο οργανισμός δεν τροφοδοτείται με αρκετές πρωτεΐνες και ενέργεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του, ενεργοποιούνται καταβολικοί μηχανισμοί για αυξηθεί η παραγωγή τους. Η συνέπεια είναι η κόπωση.
Φροντίστε λοιπόν να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, και καλής ποιότητας πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, πουλερικά, όσπρια, αυγά, άπαχο κρέας). Να τρώτε επίσης γιαούρτι και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντιθέτως, περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, διότι συνήθως δεν παρέχουν στον οργανισμό σας αρκετά θρεπτικά συστατικά.