Διαβάστε τη στήλη με τα νέα από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας!
Γύρω μας συμβαίνουν διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, που δημιουργούν-ιδιαίτερα σε εμάς τους έφηβους ένα αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον. Στο μυαλό μας στροβιλίζονται διάφορες ερωτήσεις. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν γνωρίζουν ποιο επάγγελμα τους ταιριάζει και γι’ αυτό, κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να κάνουν ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το καλοκαίρι μου φέτος-ένα καλοκαίρι επαγγελματικής αναζήτησης- με έφερε αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με την μετέπειτα επαγγελματική μου κατάρτιση. Συζητώντας σε καθημερινή βάση το θέμα αυτό με τον καθηγητή των αγγλικών μου κύριο Δημήτρη Σιόλιο, κατέληξα τελικά στο επάγγελμα του δικηγόρου. ‘’Το επάγγελμα αυτό, αν και αποτελεί επαγγελματική ασχολία πάρα πολλών ανθρώπων, μπορεί να σου εξασφαλίσει το μέλλον σου, καθώς οι δικηγόροι δεν υπάρχουν μόνο σε δικηγορικά γραφεία, αλλά και σε δεκάδες ακόμη θέσεις’’, είπε ο καθηγητής μου και μου έδωσε ώθηση να βάλω στόχο!
Η επιρροή από καθηγητές συνεχίζεται..(!)Συζητώντας με την καθηγήτριά μου στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, κυρία Ερμιόνη Γκέκα, που είναι δυναμική και αξιόλογη δικηγόρος, πήρα βασικές πληροφορίες για το επάγγελμα.
Για να περάσει κανείς στην Νομική Σχολή πρέπει να έχει επιλέξει την θεωρητική κατεύθυνση. Οι σπουδές διαρκούν τέσσερα χρόνια και έπειτα είναι υποχρεωτική η δεκαοχτάμηνη άσκηση σε ένα δικηγορικό γραφείο. Στη συνέχεια ο δικηγόρος δίνει εξετάσεις στο Εφετείο για να γίνει δεκτή η εγγραφή του στον Δικηγορικό Σύλλογο. Ανάλογα με τα χρόνια που εργάζονται οι δικηγόροι μπορούν να διαχωριστούν σε Παρά Πρωτοδίκαις, παρ’ Εφέταις και Παρ’ Αρείω Πάγω στα οποία μπορεί να παρείσταται ο δικηγόρος για υποθέσεις που έχει αναλάβει από τους εντολείς(πελάτες) τους.
Ένας δικηγόρος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κάποιες ικανότητες. Σίγουρα θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αγορεύει και να χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να είναι αμερόληπτος, να τηρεί το απόρρητο και να έχει αποφασιστικότητα.
Στην Νομική Σχολή διδάσκονται πολλά και ενδιαφέροντα νομικά μαθήματα, τα σημαντικότερα είναι: Αστικό Δίκαιο, το οποίο χωρίζεται σε πέντε μέρη (Γενικές Αρχές, Ενοχικό Δίκαιο, Εμπράγματο, Οικογενειακό και Κληρονομικό), Εργατικό και Εμπορικό Δίκαιο. Όλες οι υποθέσεις των παραπάνω Δικαίων δικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια. Ποινικό Δίκαιο για υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα κατά της ζωής, της προσωπικότητας και της ιδιοκτησίας και εκδικάζονται από τα ποινικά δικαστήρια. Διοικητικό δίκαιο για υποθέσεις που αφορούν τον πολίτη σε σχέση με την πολιτεία και εκδικάζονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Πρόσφατα υπήρξε μια εξέλιξη στον “χώρο των δικηγόρων” αφού το “επάγγελμα άνοιξε”. Όταν λέμε ότι το επάγγελμα των δικηγόρων άνοιξε αναφερόμαστε στην δυνατότητα που δίνεται σε πολίτες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκήσουν το επάγγελμα τους σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτεί συνεχή ενημέρωση , αφού λόγω των κοινωνικών μεταβολών, η νομοθεσία ανανεώνεται, προσαρμόζεται και ρυθμίζεται σε κοινωνικές καταστάσεις, προβλήματα και αδικήματα που δεν είχαν νομοθετηθεί. Πρόσφατα, εκδόθηκαν νέοι νόμοι με σκοπό την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή για να ρυθμίσουν καταστάσεις, όπως ρατσισμός, τρομοκρατία, κακοποίηση παιδιών-γυναικών, ηλεκτρονικό έγκλημα κτλ.
Όταν ένας δικηγόρος ασκεί “πολιτική αγωγή”, βρίσκεται από την μεριά του θύματος, όταν ασκεί “υπεράσπιση” βρίσκεται από την μεριά του κατηγορημένου. Η δουλειά του όμως, δεν περιορίζεται στο να παρίσταται σε δίκες, αφού έχει και εξωδικαστηριακές ασχολίες, όπως η σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών και διαφόρων άλλων εγγράφων, παροχή νομικών συμβουλών κλπ.
Ένας δικηγόρος, εκτός από το να έχει γραφείο, μπορεί να γίνει υποθηκοφύλακας, συμβολαιογράφος ή να δώσει εξετάσεις στο Δικαστικό σώμα, για να γίνει δικαστής, εισαγγελέας κλπ. Μπορεί να δουλέψει στην αστυνομία, σε νομικές εταιρίες, στον στρατό, σε τράπεζες, υπηρεσίες, στο Νομικό Τμήμα της Βουλής, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην Κομισιόν και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μάλιστα, ένας δικηγόρος μπορεί να συνδυάσει τις σπουδές του με κάποιο μεταπτυχιακό για να γίνει εγκληματολόγος, ανακριτής ή να ασχοληθεί με την δικαστική ψυχολογία, που, κατά την γνώμη μου, συνδυάζει τις δυο πιο υπέροχες επιστήμες, την Ψυχολογία με την Νομική.
Όποιο επάγγελμα και αν επιλέξετε φροντίστε να σας αρέσει, να το αγαπάτε,να μπορεί να σας εξασφαλίσει το μέλλον σας και να σας ταιριάζει, γιατί όπως είπε και ο Thomas Moore ‘’Το να βρεις το σωστό επάγγελμα, είναι σαν να βρίσκεις την ψυχή σου στον κόσμο αυτό’’. Σοφό είναι επίσης το απόφθεγμα της Κatherine Whilehom ‘’Ανακάλυψε τι σ’αρέσει περισσότερο να κάνεις και βρες κάποιον να σε πληρώνει για αυτό!’’
Καλή αναζήτηση λοιπόν!
Ανθούλα Παλασίδου Γ3