Από τη ζωονόσο της βρουκέλλωσης προσβλήθηκε ολόκληρο κοπάδι βοοειδών στη Σκήτη Κοζάνης, το οποίο αριθμεί 50 ζώα και θα οδηγηθεί σε μαζική σφαγή.
Η διαπίστωση του ιού της βρουκέλλας στο κοπάδι των 50 ζώων έγινε πριν από λίγες ημέρες, κατόπιν αιμοληψιών που διενεργήθηκαν, αφού προηγουμένως τα ζώα της εν λόγω κτηνοτροφικής μονάδας είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης της νόσου στα συνολικά έξι κοπάδια βοοειδών που βρίσκονται στο ίδιο χωριό. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόδωρο Καντζόγλου, «στις τρεις πιο κοντινές με την προσβληθείσα, κτηνοτροφικές μονάδες, εκ των οποίων η μία είναι μεγάλη και αριθμεί περί τα 100-150 ζώα, υπάρχουν υπόνοιες και συμπτώματα της νόσου, αλλά θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα εντός των ημερών με τις αιμοληψίες που προγραμματίζουμε να κάνουμε».
Για την κτηνοτροφική μονάδα που ήδη έχει προσβληθεί από το μικρόβιο της βρουκέλλας, ο Θ. Καντζόγλου, υπογράμμισε ότι «διενηργήσαμε 38 αιμοληψίες και βρέθηκαν θετικά στο μικρόβιο τα 36 ζώα. Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, αυτό που επιβάλλεται είναι να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι». Σε σχέση με την ανάγκη υλοποίησης προγράμματος αιμοληψιών σε ολόκληρο το νομό Κοζάνης, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, είπε ότι «πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλά είμαστε μόνο 3 κτηνίατροι σε όλο το νομό (δύο στην Κοζάνη και ένας στην Πτολεμαΐδα, οπότε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα αυτό το πρόγραμμα».
Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία για τη θανάτωση των βοοειδών της προσβληθείσας μονάδας, ωστόσο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω της γραφειοκρατίας. Η ζημιά του κτηνοτρόφου είναι πολύ μεγάλη και βεβαίως προβλέπεται αποζημίωση. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας «η αποζημίωση είναι ικανοποιητική, το ποσό καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του θανατωθέντος ζώου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αργεί πάρα πολύ η καταβολή της αποζημίωσης».
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο νομός Κοζάνης και ευρύτερα η Δυτική Μακεδονία είχε προσβληθεί από βρουκέλλωση σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες το 2007. Μετά από έναν κύκλο εννέα ετών έκανε πάλι την εμφάνισή της. Η βρουκέλλωση των ζώων μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ως μελιταίος πυρετός, κυρίως με την επαφή με μολυσμένα ζώα ή με την κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων.