Μιας και το φθινόπωρο έχει αρχίσει να εδραιώνει για τα καλά την παρουσία του, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από μια σύντομη φθινοπωρινή απόδραση στην ηρεμία της φύσης και των βουνών. Και ποια καλύτερη επιλογή από τη Δυτική Μακεδονία με τις απεριόριστες φθινοπωρινές διαδρομές για κάθε γούστο, προτίμηση και δεξιότητα στο τιμόνι;
Από την Καστοριά μέχρι τις Πρέσπες και από τα Γρεβενά μέχρι τη Βάλια Κάλντα, οι φθινοπωρινές προτάσεις είναι αμέτρητες και μπορούν να συνδυαστούν σε διαφορετικές αποδράσεις κάθε είδους, ανάλογα με το πρόγραμμα του επισκέπτη προσφέροντας αξέχαστες συγκινήσεις και αναμνήσεις σε κάθε ταξιδιώτη. Παρακάτω, διαλέξαμε μερικές προτάσεις για φθινοπωρινές εξορμήσεις στην άγρια φύση και στην ορεινή μαγεία της Δυτικής Μακεδονίας που μπορούν να συνδυαστούν, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις δεξιότητες κάθε επισκέπτη.
1. Καστοριά – Πρέσπες
Ίσως μία από τις πιο απαιτητικές διαδρομές στην Ελλάδα και χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εντυπωσιακές, όπου άγρια ορεινά υψίπεδα, στροφές με κλίση και αστείρευτη φυσική ομορφιά συνθέτουν μια διαδρομή βγαλμένη από τη βορειοαμερικανική ενδοχώρα. Η διαδρομή μήκους 55 χιλιομέτρων ξεκινάει από την Καστοριά, φτάνει μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας και από εκεί καταλήγει στη Φλώρινα.
Για μεγάλο μέρος της διαδρομής οδηγείτε παράλληλα με το ρου του Λαδοπόταμου, έναν μικρό ορεινό παραπόταμο του Αλιάκμονα, ενώ περνάτε ξυστά από τα έρημα πλινθόκτιστα χωριά στα ορεινά της Καστοριάς, όπου μπορείτε να πάρετε μία γεύση της βαλκανικής αισθητικής του 20ου αιώνα. Αν και ο δρόμος σε αυτό το σημείο στενεύει αρκετά και η ποιότητα του οδοστρώματος δεν είναι η καλύτερη, η διαδρομή μέσα από τα κιτρινοκόκκινα φύλλα με τα νερά της Μικρής Πρέσπας στο βάθος είναι σίγουρα αρκετή, για να σας αποζημιώσει.
2. Φλώρινα – Καστοριά μέσω Βέρνου
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές στην Ελλάδα που οδηγεί σε μερικά από τα πιο ανεξερεύνητα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας. Αν και τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής θυμίζουν μία τυπική διαδρομή στην ελληνική επαρχία, όσο συνεχίζετε, ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα και αρχίζει να διασχίζει τα κατάφυτα δάση οξιάς στις πλαγιές του Βέρνου. Το στενό οδόστρωμα, η μεγάλη υψομετρική διαφορά και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες προσδίδουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας στη διαδρομή, ακόμα και για πεπειραμένους οδηγούς.
Ωστόσο, χωρίς να απογοητευτείτε, δεν έχετε παρά να οπλιστείτε με υπομονή, μία φωτογραφική μηχανή και με σύμμαχο τη φθινοπωρινή λιακάδα, ξεκινήστε από την πόλη της Φλώρινας και κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά προς την Καστοριά ακολουθώντας τις κλασικές σκουριασμένες μπλε πινακίδες μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή που πραγματικά κόβει την ανάσα.
3. Καστοριά – Νυμφαίο – Αμύνταιο – Καστοριά
Με αφετηρία την Καστοριά, κατευθύνεστε ανατολικά με προορισμό το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα. Αφού διασχίσετε τον επίπεδο κάμπο κοντά στον Κορησό της Καστοριάς, ανηφορίζετε για τον ορεινό δρόμο της Κλεισούρας και μετά από λίγο, παρά τις εκνευριστικές στροφές, φτάνετε στο περιβόητο ύψωμα Νταούλι. Έχοντας πάρει το όνομά του από τον θρυλικό άγρυπνο φύλακα της περιοχής που βαρούσε νταούλι κάθε φορά που έφτανε κάποιος εχθρός, το ύψωμα χαρίζει καταπληκτική θέα προς τα οροπέδια Ορεστίδος και Εορδαίας και από αυτό το σημείο συνεχίζετε ευθεία προς Αμύνταιο.
Μάλιστα, αν ο καιρός «χαμηλώσει» αρκετά, θα δείτε τα σύννεφα να έχουν καλύψει το λεκανοπέδιο σαν ένα τεράστιο πέπλο από βαμβάκι. Συνεχίζοντας στον ορεινό δρόμο, περνάτε ξυστά από Λέχοβο, Σκλήθρο και Αετό, ενώ αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση στην παράκαμψη προς Νυμφαίο. Κατεβαίνοντας στον κάμπο του Αμυνταίου, μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Αμύνταιο ή να συνεχίσετε προς τη λίμνη Βεγορίτιδα για έναν χαλαρωτικό καφέ με φόντο το κάπως αλλιώτικο τοπίο. Για την επιστροφή θα ακολουθήσετε την ίδια πορεία αντίστροφα έχοντας διανύσει συνολικά περίπου 120 χιλιόμετρα.
4. Γρεβενά – Ελάτη
Ξεκινώντας από τα Γρεβενά κατευθύνεστε προς τα νοτιοανατολικά σύνορα του νομού και μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη στην ιστορική Μονή της Ζάβορδας. Το ιστορικό μοναστήρι που ανάγει την ίδρυσή του κάπου στον 16ο αιώνα μετά από όραμα που είχε ο Άγιος Νικάνορας, είναι ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα μοναστήρια στη βόρεια Ελλάδα, ενώ διαθέτει και σημαντικό αριθμό χειρόγραφων που καταγράφουν ανά αιώνα την πολυτάραχη ιστορία της περιοχής.
Μετά από μόλις 15 λεπτά περπάτημα στην πίσω πλευρά της μονής, μπορείτε να φτάσετε και στο ασκητήριο του οσίου Νικάνορα ακριβώς πάνω από έναν απότομο γκρεμό, ενώ αν το όχημα σας «σηκώνει», μπορείτε να απολαύσετε έναν χαλαρωτικό καφέ στην Ελάτη ή να συνεχίσετε λίγο νοτιότερα προς Δεσκάτη. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα ξακουστά τυροκομικά προϊόντα της περιοχής.
5. Δοτσικό – Καλλονή
Με αφετηρία την πόλη των Γρεβενών, κατευθύνεστε προς το σχεδόν απάτητο βορειοανατολικό κομμάτι του νομού. Πρώτη στάση το πετρόκτιστο Δοτσικό, που ξεχωρίζει για το μεγάλο πέτρινο γεφύρι του, το οποίο θεωρείται το μοναδικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, ενώ μία στάση επιβάλλεται και στον εντυπωσιακό καταρράκτη στο Μεσολούρι. Επιστρέφοντας και ανάλογα με το πρόγραμμά σας, μία παράκαμψη στα «δυτικομακεδονικά Ζαγόρια», την Καλλονή και το Δασύλλιο, τα ελάχιστα Μαστοροχώρια στη Δυτική Μακεδονία, πρέπει να είναι πρώτη επιλογή στη λίστα σας.