Με ελπίδες για ανάκαμψη – “Αναγέννηση” του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας, που παραμένει στο βαθύ “κόκκινο” μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, ανοίγει πύλες την ερχόμενη Πέμπτη (27 Απριλίου) η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς στους ανανεωμένους εκθεσιακούς χώρους της, στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, στην “FU-REGENESIS ERA”.
Η γουνοποιία είναι αντικειμενικά ο υπ’αριθμόν ένα κλάδος της ελληνικής παραγωγής που δέχτηκε καθολικό και καθηλωτικό χτύπημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα συνακόλουθα εμπάργκο προϊόντων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, καθώς η Ρωσία αποτελεί την κύρια αγορά απορρόφησης των ελληνικών γο0υναρικών και η Ουκρανία – αν και με μεγάλη διαφορά – τη δεύτερη. Η Καστοριά, όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας (ΕΟΓ) και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Άκης Τσούκας, είναι το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γούνας του δυτικού κόσμου και το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, θα μετατραπεί και πάλι σε ένα διεθνές σταυροδρόμι επιχειρηματικής δράσης. Τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ετοίμων ενδυμάτων από γούνα, δέρμα και συνδυασμό υλικών.
Από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και εξής και σε συνέχεια του μεγάλου επίσης πλήγματος που είχε δεχτεί από την πανδημία COVID-19 όλος ο κλάδος, όπως επισημαίνει ο κ.Τσούκας βρίσκεται σε αναστολή εργασιών. Προ μερικών μόλις ημερών ανακοινώθηκε η προδημοσίευση της Δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «2ος κύκλος: Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» , προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας: 5.8 «Ενίσχυση των επιχειρήσεων για αύξηση της εξωστρέφειας στις εθνικές και διεθνείς αγορές».
Η επιχορήγηση, θα καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενες είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και το μέγεθος της επιχείρησης, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 14.03.2022 (ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων) και δεν έχουν ενταχθεί στην Πράξη «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» (048KE), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (ΑΔΑ: 620Χ46ΜΤΛΡ-47Ρ).
Όπως διευκρινίζεται από πλευράς των γουνοποιών, πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα στήριξης του κλάδου από πλευράς της Κυβέρνησης, το οποίο αφορά μη εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ ήδη βρίσκεται στο στάδιο των πληρωμών το πρώτο (σ.σ. προαναφερόμενο) αντίστοιχο πρόγραμμα που αφορούσε εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Και τα δυο εν λόγω προγράμματα χαρακτηρίζονται από τους θεσμικούς φορείς του κλάδου ως σημαντική βοήθεια από την πολιτεία, ενώ επίσης παράλληλα συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που υλοποιήθηκε για το χρονικό διάστημα από Ιούλιο 2022 έως και Μάρτιο 2023, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Επίσης, η ΕΟΓ έχει πετύχει την υλοποίηση νέου προγράμματος κατάρτισης ανέργων στον τομέα της γούνας, με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που θα υλοποιηθεί εν΄τος του 2023 και περιλαμβάνει δύο προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για 50 άνεργους/ες συνολικά που διαμένουν στην περιοχή παρέμβασης της ΟΧΕ αξιοποίησης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας εντός της ΠΕ Καστοριάς σε ειδικότητες της «Μεταποιητικής Δραστηριότητας Γουνοποιίας»
Συνεργασία με Κίνα
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τον φετινό Φεβρουάριο υπεγράφη μεταξύ της ΕΟΓ και της κινεζικής CFNA (Κινεζική Ομοσπονδία Γούνας) Σύμφωνο Συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη της γουνοποιίας, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διαφόρων δράσεων (τουρισμός με βάση τη γουνοποιία, επισκέψεις ένθεν και ένθεν, εμπορικές αποστολές κ.α.). Μέσω του εν λόγω συμφώνου η ΕΟΓ εκτιμά ότι ανοίγει για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μια νέα εποχή στην κινεζική αγορά.
48η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς
Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελληνικών και ξένων γουνοποιητικών επιχειρήσεων η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα παρουσιάσει στις 27-29 Απριλίου τις τελευταίες τάσεις για τον χειμώνα 2023-2024 σε γυναικεία και ανδρικά έτοιμα γούνινα και δερμάτινα ενδύματα, γουνοδέρματα, fur plates, αξεσουάρ, υπηρεσίες, μηχανήματα, ενώ έχουν προσκληθεί 6.000 εμπορικοί επισκέπτες μέσω newsletters οι εκθέτες προβάλλουν δείγματα των κολεξιόν τους στα social media της Έκθεσης (facebook, Instagram κτλ.), τα οποία έχουν χιλιάδες ακόλουθους σε δεκάδες χώρες.
Την πρώτη μέρα λειτουργίας της Έκθεσης έχει προγραμματιστεί και Fashion Gala στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου, ενώ οι ώρες λειτουργίας και τις τρεις μέρες διεξαγωγής της Έκθεσης είναι 10:00-18:00. (Η είσοδος για τους εμπορικούς επισκέπτες είναι δωρεάν).
Την 48η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η ΔΕΘ – HELEXPO, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΠεριφερειακήΕνότητα Καστοριάς και ο Δήμος Καστοριάς, ενώ Μέγας Χορηγός είναι το Δημοπρατήριο SAGA FURS.