Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο ιός της γρίπης. Εως χθες 40 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης του αναπνευστικού. Από την Παρασκευή είχαν καταγραφεί οκτώ νέοι θάνατοι, από τους οποίους οι τέσσερις χθες!
Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι σχεδόν στο 90% των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης έχει ανιχνευθεί ο ιός Α (Η1Ν1).
Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 και θεωρείται αρκετά επιθετικό. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με ειδικά αντιϊκά φάρμακα, εφόσον αυτά χορηγηθούν έγκαιρα. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παχύσαρκα και νέας σχετικά ηλικίας άτομα, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.
Μέχρι χθες το βράδυ 57 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Μόνο χθες εισήχθησαν στην εντατική δύο άτομα με γρίπη, ενώ από την αρχή της περιόδου έχουν νοσηλευτεί 145 άτομα.
«Χτυπά» και νέους
Ενδεικτικό του ηλικιακού εύρους προσβολής του ιού είναι ότι τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 29 ετών! Δύο νέοι άνθρωποι, ηλικίας 22 και 39 ετών, νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης, με συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας, Ανέστη Κιούλπαλη, βιολογικά δείγματα των ασθενών έχουν σταλεί για ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ. Οπως προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα μισά από τα «ύποπτα» δείγματα που στέλνονται για εργαστηριακή ανάλυση βρίσκονται τελικά θετικά στον ιό της γρίπης.
Στο 87% των θετικών δειγμάτων ανιχνεύεται το πανδημικό στέλεχος του ιού Α (Η1Ν1), στο 10% ιός γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), ενώ στα υπόλοιπα δεν έχει γίνει υποτυποποίηση. Τα ίδια ποσοστά εντοπίζονται και στις εργαστηριακές αναλύσεις όσων έχασαν τελικά τη ζωή τους από τη γρίπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ