Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν στο Πάρκο Καινοτομίας, Τεχνολογικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εξελίξεων, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του των εργασιών του συνεδρίου του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου και της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ ΑΕ).
Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Γιάννη Μπακούρο, στο ενεργειακό πάρκο της ΑΕΒΑΛ, το πρώτο το οποίο προτείνεται να ιδρυθεί στη Δυτική Μακεδονία, θα αναπτυχθούν τέσσερις μεγάλες δράσεις. Η πρώτη αφορά στην εκπαίδευση, λόγω ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση σε θέματα ενεργειακών και περιβαλλοντικών εξελίξεων. Η δεύτερη δράση αφορά στην έρευνα. Μάλιστα στη συνέχεια θα λειτουργήσουν κάποια μεγάλα εργαστήρια που χρειάζονται άνετους χώρους, ώστε η έρευνα να εξελίσσεται, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από το Τ Ε Ι. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα περνούν και στις επιχειρήσεις της περιοχής, μέσα από τον τρίτο άξονα που θα δημιουργηθεί, αυτόν της επίδειξης, και το σημαντικό είναι ότι δεν θα περνούν μόνο σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία πρόταση που προκύπτει από την μελέτη αφορά την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων της πρώην λιπασματοβιομηχανίας της ΑΕΒΑΛ, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα μεγάλο ενεργειακό πάρκο αλλά και πάρκο βιομηχανικού τουρισμού, το οποίο θα μπορεί να συνδέει μαθητές από όλη την Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούν να δουν που ήταν η ενέργεια, ποιο είναι το παρόν και ποιο είναι το μέλλον της ενέργειας, όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο κ. Μπακούρος ανέφερε επίσης ότι για την υλοποίηση του έργου αυτού απαιτούνται πολλές εξειδικευμένες μελέτες αλλά και να υπάρξει πολιτική βούληση. Σημείωσε δε ότι έχουν γίνει ενέργειες με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Ανάπτυξης και υπάρχει αποδοχή και από τα δύο μέρη, αφού εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα από τα βασικά έργα ένταξης στους άξονες προτεραιοτήτων ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου είπε ότι, για την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου θα απαιτηθούν περί τα 3 -5 εκατ. €, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι ένα μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από το 4ο ΕΣΠΑ, καθώς και ότι για τη συνέχεια του έργου θα απαιτηθεί η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών μέσα από τη συνεργασία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Πόλου Καινοτομίας Δυτ. Μακεδονίας και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, Αννανίας Τομπουλίδης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ερευνητικών δράσεων του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, του ΙΤΕΣΚ με τη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, με στοχευμένες δράσεις στους τομείς της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα ανάπτυξης της περιοχής.
Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Πτολεμαΐδας να υποδεχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά στην ενέργεια και το περιβάλλον, καθώς αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Επισήμανε μάλιστα πως η Πτολεμαΐδα θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για το Πάρκο Καινοτομίας στην ΑΕΒΑΛ, χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία την υποδομή αυτή, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό τμήμα Ενέργειας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ