Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Όταν η λήθη αντιμάχεται τη Μνήμη» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας παρουσία πάρα πολύ κόσμου ανάμεσα τους και του Υφ. Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Την οργάνωση της είχε το κέντρο ημέρας Alzheimer Κοζάνης και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας, της ΚΕΔΕ του Δ. Εορδαίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.
Σε δηλώσεις του ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας Δρ. Κωνσταντίνος Αραπίδης τόνισε «οφείλουμε να ενημερώσουμε το κόσμο για αυτό τον «εχθρό» που θα βρούμε μπροστά μας όπως είναι η άνοια γιατί αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 εκ. ασθενείς στο κόσμο το 2050 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τα 135 εκ.
Φαντάζεται λοιπόν πόσο οικονομικό βάρος έχει για ένα κράτος αλλά και για τους φροντιστές των ασθενών.
Αυτό που δεν μπορεί επίσης να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι υπάρχουν και οι λεγόμενοι κρυφοί ασθενείς και είναι αυτοί που φροντίζουν αυτούς που πάσχουν από άνοια.
Αυτό γιατί και αυτοί χαλάνε όλο το πρόγραμμα τους αφού δεν μπορεί να πάει πουθενά, ούτε να προγραμματίσει απολύτως τίποτα.
Σε μια έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι το 70% από τους φροντιστές έχει καταθλιπτικά συμπτώματα.
Την άνοια θα την βρούμε μπροστά μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αποφύγουμε και ότι φάρμακα είναι σε στάδιο διερεύνησης, άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε έτσι ώστε να καταλαβαίνει και ο ασθενής αλλά και τα άτομα που ενδιαφέρονται για αυτόν ότι κάτι αρχίζει να συμβαίνει.
Μέχρι τώρα περιμέναμε να δούμε κάποιον ηλικιωμένο να αρχίζει να ξεχνάει αλλά μη μπερδεύουμε δεν φυσιολογική γήρανση με την άνοια.
Συνήθως αρχίζουν άλλες διαταραχές πρώτα, όπως αλλαγές συμπεριφοράς, ένα άτομο που αρχίζει να εκνευρίζεται δεν ξέρει τι του φταίει, ένας παππούς που δεν ενδιαφέρεται άλλο για τα εγγόνια. Επίσης πρέπει να δούμε και τις κοινωνικές διαστάσεις γιατί ένας που έχει άνοια και παίρνει το αυτοκίνητο είναι πολύ επικίνδυνο.
Φυσικά το να ξεχνάμε κάποια ραντεβού, κάποιες ημερομηνίες μερικές φορές έχει να κάνει και με το άγχος και το στρες και διασπάται η συγκέντρωση. Γιατί άλλο η συγκέντρωση και άλλο η μνήμη»
Ο πρόεδρος τον Νοσοκομειακών Γιατρών Κοζάνης Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης που απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δήλωσε από την πλευρά του «τα πολυπεπιστημονικά μοντέλα πλέον προτείνονται για την φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων και αυτό θέλαμε να περάσουμε και σήμερα. Προσεγγίζουμε την άνοια και τη νόσο του Alzheimer αλλά επισημαίνουμε και την πολυεπιστημονικότητα και την ολιστική προσέγγιση των αρρώστων για αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μήνυμα που περάσαμε»