Καταδικάζει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης, με αφορμή την απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή και του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για καταργήσεις σχολικών μονάδων, ενώ Γενικά Λύκεια μετατρέπονται σε λυκειακές τάξεις. Στην περιοχή μας, ειδικότερα, από το σχολικό έτος 2022-2023 προσαρτώνται στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης οι λυκειακές τάξεις του Εσπερινού ΓΕΛ, με την ΕΛΜΕ να εκφράζει την ανησυχία για την εξέλιξη.
Μιλώντας στον «Π» ο νέος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ιωάννης Σκόρδας, επεσήμανε ότι η αρχική απόφαση για προσάρτηση του Εσπερινού Λυκείου Κοζάνης στο Εσπερινό Γυμνάσιο, σαν λυκειακές τάξεις έφερε μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα, μάλιστα έγινε και σχετική ενημερωτική συνάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ στο γραφείο της διευθύντριας ΔΕ Κοζάνης για το συγκεκριμένο ζήτημα, από την οποία προκύπτει ότι από Σεπτέμβρη φαίνεται πως θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ως είχαν, αλλά ουσιαστικά καταργείται η θέση του διευθυντή. Η δύναμη των εκπαιδευτικών φαίνεται πως θα παραμείνει η ίδια, όπως και ο αριθμός των τάξεων. Ο διευθυντής που χάνει τη θέση του θα μπορέσει να διεκδικήσει άλλη θέση διευθυντή σχολικής μονάδας.
«Εκφράζουμε ανησυχία σε περίπτωση καταργήσεων. Σήμερα ενημερώθηκα ότι θα παραμείνει ο ίδιος αριθμός τμημάτων στο λύκειο και φαίνεται ότι η αλλαγή θα γίνει λόγω διαχείρισης. Αυτό θα φανεί από τον Σεπτέμβρη, με την ΕΛΜΕ να είναι αντίθετη σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις», τονίζει ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ αναφέρει σε σχετική επιστολή προς εκπαιδευτικούς: «Αρχικά, εναντιωνόμαστε σε κάθε κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα δε σε όσες επιτελούν κοινωνικό έργο, όπως τα σχολεία τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες. Στη σημερινή συγκυρία η ενεργοποίηση των ενηλίκων για μάθηση γίνεται για λόγους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και προσωπικούς ατομικούς. Οπότε, η απρόσκοπτη λειτουργία των εσπερινών σχολείων θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα της πολιτείας και να μην υποβαθμίζονται για λόγους οικονομικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι στα ιδιαίτερα αυτά σχολεία φοιτούν εργαζόμενοι ή άνεργοι, που αγωνίζονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, άνθρωποι ευάλωτοι που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους για κοινωνικό-οικονομικούς λόγους.
Εκτός από τη γενική εικόνα όμως θα πρέπει να εστιάσουμε στην τοπική κοινωνία. Την εποχή που η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία ξεπέρασε το 20% και εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης αναμένεται ότι θα αυξηθεί, τα εσπερινά σχολεία πρέπει να προστατεύονται και όχι να υποβαθμίζονται και να αποδυναμώνονται.
Τέλος, είναι βαθιά η ανησυχία μας για τις οργανικές των συναδέλφων, οι οποίες χάνονται, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των τμημάτων στα ημερήσια σχολεία, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των μαθητών σε αυτό. Θεωρούμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος συνάδελφοι με πολλά έτη υπηρεσίας να βρεθούν χωρίς οργανικές.
Όλα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσπάθεια χτυπήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, την περιστολή της χρηματοδότησης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την μείωση των οργανικών θέσεων. Απορρίπτουμε την κάθε προσπάθεια για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων καθώς προκαλούν προβλήματα κοινωνικοπολιτικά και οδηγούν σε μαρασμό σε συγκεκριμένους τόπους και κοινωνικές ομάδες».