Οι δομικές αλλαγές και η ανάδυση νέων κοινωνικών καταστάσεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις συμπεριφορές και στις αντιλήψεις των ατόμων για τη συμβίωση και την απόκτηση παιδιών συντελούν στη διαρκή αύξηση της παρουσίας νέων σχημάτων οικογενειακής ζωής.
Ορισμένα σχήματα που δημιουργούνται είναι οι μονογονεϊκές
οικογένειες , τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, η συμβίωση χωρίς γάμο, η ηθελημένη ατεκνία και η διαζυγιότητα.
Διαπιστώνεται ότι πολλοί νέοι, καθυστερούν την αναχώρηση
τους από την οικογενειακή στέγη , παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και απαιτούν λιγότερα παιδιά , τα οποία γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Το γεγονός ότι πολλές μητέρες ολοένα και αναβάλουν την απόκτηση παιδιών σε μικρή ηλικία συνδέθηκε άμεσα με την αύξηση της συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συνακόλουθη καθυστέρηση εισόδου και ένταξη στην αγορά εργασίας.
Η έναρξη της οικονομικής άφεσης είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου αναβολή των γεννήσεων ιδιαίτερα από τις γυναίκες κάτω των 30 ετών.
Η μείωση της γονιμότητας συνοδεύτηκε από έναν μετασχηματισμό στον τρόπο ζωής και αφορά το θεσμό του γάμου όπου καταγράφηκε μείωση της έντασης γαμηλιότητας και αύξηση της διαζυγιότητας.
Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως λόγω ανεργίας των γυναικών κάτω των 35 ετών.
Επομένως , αν και το αίτημα εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχει καταστεί καίριο για την οικογένεια, η υψηλή ανεργία ιδίως στην περίοδος της κρίσης παρεμποδίζει την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.
Συνεπώς διαπιστώνεται η αναγκαιότητα νέας Στρατηγικής προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για δημογραφική αύξηση.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος
<<Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους>>
Η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και όχι να συνεχίσει η αντιπολυτεκνική αντιοικογενειακή και αντιδημογραφική πολιτική των προκατόχων της αφού σε όλα τα μέτρα που ελάμβαναν ουδεμία μέριμνα υπήρχε για τους πολύτεκνους.
Επιβάλλονται μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος:
α) Να επανέλθει το ποσοστό 20% για τους πολύτεκνους και τα τέκνα τους στις προσλήψεις διαμέσου ΑΣΕΠ και να ισχύσει για όλα το Υπουργείο.
Β) Να καθιερωθεί για τις πάσης φύσεως προσλήψεις των εκπαιδευτικών όπως το ποσοστό 20% προέρχεται από τους πολύτεκνους και τα τέκνα.
γ) Να καθιερωθούν ελεύθερες μετεγγραφές των πολύτεκνων και των τέκνων τους.
δ) Να συμπεριληφθούν και οι οργανώσεις των Πολύτεκνων όπως γινόταν για 3 χρόνια στον φορείς διανομής φρούτων, λαχανικών κ.λ.π. (που χορηγούνται για της Ε.Ε ως βοήθεια) που έθεσε εκτός η Υπουργική Απόφαση και οι πολύτεκνοι να τα στερούνται και να αυξηθεί το όριο εισοδήματος.
ε) Να παρασχεθεί με διάταξη νόμου η δυνατότητα στους Δήμους να χορηγούν, ως δημογραφικά κίνητρα χρηματικά βοηθήματα στις μητέρες που απαιτούν το τέταρτο και επιπλέον τέκνο τους.
στ) Να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από τον φόρο πολυτελείας και να έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητά τους
Τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος:
Α) Να επανέλθουν ως δημογραφικά κίνητρα η επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας
Β) Να υπάρξει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεση των Γραφείων των Πολυτέκνων Συλλόγων
Γ) Να επανέλθει το αφορολόγητο των παιδιών στις 25.500€ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και να θεσπιστεί επιπλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για το 5ο και επιπλέον τέκνο
Δ) Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς
Ε) Να απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης
Μέτρα υπέρ των Πολυτέκνων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Α. Για τους πολυτέκνους ( 4ο και επόμενο παιδί )
- Απαλλαγή ή έκπτωση από δημοτικά τέλη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
- Εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς κατά προτεραιότητα.
- 50% μείωση στα τροφεία παιδικών σταθμών.
- Παροχή εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος για κάθε από το 4ο και πάνω παιδί
- Ετήσια τιμητική εκδήλωση για πολύτεκνες μητέρες.
- Υποτροφίες για παιδιά πολυτέκνων που αριστεύουν Δευτεροβάθμια –
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
- Ετήσια ημερίδα για θέματα παιδιού, οικογένειας, δημογραφίας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Πολυτέκνων
- 50% έκπτωση για Δημοτικά Ωδεία και Αθλητικούς Οργανισμούς των Δήμων και νομικών προσώπων
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια νέα φιλοπολυτεκνική και φιλοδημογραφική πολιτική από την νέα Κυβέρνηση .Η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε κοινωνία γερόντων δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, γιατί η εξέλιξη αυτή αφορά το μέλλον του τόπου μας. Η πίστη στην αξία της οικογένειας είναι η ρίζα την κοινωνικής συνοχής. Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου .Το δημογραφικό απαιτεί σοβαρή πολιτική με γενναία κίνητρα .Ο θεσμός της οικογένειας και η σημασία της επιβάλλεται να δοθεί έμφαση στο να σταματήσει η φτωχοποίηση της τάξης των πολυτέκνων, που είναι η μόνη που αντιστέκεται
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ