Τα συμπεράσματα και τις ιδέες τους για τα μελλοντικά ζητήματα ενέργειας στην Ευρώπη θα παρουσιάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο 2 μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην πανευρωπαϊκή συμμετοχική πρωτοβουλία των νέων «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη».
Τις προτάσεις αυτές, που είναι αποτέλεσμα ενός διαδραστικού πρότζεκτ πέντε ημερών, παρουσίασαν την Παρασκευή σε δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου τους σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη 2030», παρουσία φορέων της περιοχής, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής αντάλλαξαν απόψεις και είχαν ανοιχτό διάλογο μέσω Skype με μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου από το Ταλίν της Εσθονίας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα το ίδιο ακριβώς διαδραστικό πρότζεκτ.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασχολήθηκαν 17 παιδιά της Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ και σε συνεργασία με μαθητές από την Εσθονία παρήγαγαν ιδέες για την ενέργεια στην Ευρώπη, ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Γεώργιος Ζαχαριάδης. Σημείωσε μάλιστα ότι «οι ιδέες αυτές είναι φοβερά δημιουργικές», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κατασκευή οικολογικού ποδηλάτου, η εκμετάλλευση της πλημμυρίδας των ποταμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και η αξιοποίηση παλιών παπουτσιών για τη φόρτιση μπαταριών.
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε επίσης ότι οι δύο μαθητές του 3ου ΓΕΛ που θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους στις Βρυξέλλες δεν θα εκπροσωπήσουν απλά το σχολείο τους στην Ευρώπη αλλά τη χώρα μας, καθώς είναι το μοναδικό σχολείο που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη χρονιά που το 3ο ΓΕΛ υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ πρόκληση για τους μαθητές αποτέλεσε το γεγονός ότι η συνεργασία με ένα σχολείο της Ευρώπης γίνεται στα αγγλικά οπότε δίνεται η αφορμή να εξασκήσουν και τα αγγλικά τους, επισήμανε η εκπαιδευτικός Αναστασία Τσολακίδυ. Το σίγουρο, τόνισε, είναι πως τα παιδιά δούλεψαν με πολύ όρεξη και πάθος και εξέφρασε την άποψη ότι «το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει.»
Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξέφρασαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ. «Ήταν μια ωραία εμπειρία. Έμαθα να συνεργάζομαι, ενώ και το κίνητρο ήταν ελκυστικό, γιατί όλοι θέλουμε να πάμε στις Βρυξέλλες, θα ήταν μια καλή εμπειρία για εμάς», δήλωσε μια μαθήτρια, η Δώρα.
Εξίσου ενθουσιασμένη δήλωσε και μια άλλη μαθήτρια, η Μυρτώ. «Ήταν πολύ σημαντική αυτή η συμμετοχή για μένα, γιατί έμαθα πως να συνεργάζομαι με όλα τα παιδιά από όλες τις ομάδες και με τα παιδιά από την Εσθονία με τα οποία μιλούσαμε καθημερινά. Μάθαμε για την Ευρώπη και για την ενέργεια και πως μπορούν να λυθούν τα ενεργειακά προβλήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο.»
Τα συγχαρητήριά τους στους μαθητές που μετείχαν στο πρόγραμμα αυτό και στους καθηγητές που το συντόνισαν, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας, εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού, Γιάννης Ασπράγκαθος, καθώς και ο Διευθυντής του σχολείου, Σάββας Μαυρόπουλος, οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων που παρέχουν ιδέες για το σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης ενεργειακών πηγών της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η πρόταση που υπερίσχυσε της «πράσινης ομάδας», θα μεταφερθεί από ομάδα δύο μαθητών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ οι καλύτερες από αυτές τις ιδέες από όλη την Ευρώπη θα ενσωματωθούν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης «Νέα Ενέργεια για την Ευρώπη» που θα παρουσιαστεί στους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ