Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το μεσημέρι από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το Σχέδιο Νόμου “Συνέργεια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας”, μια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:00΄. Όπως τονίζει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στο προλογικό σημείωμα “βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου αποτέλεσε πόρισμα επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο, στην οποία μετείχαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους και εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων”.
Το σχέδιο διαβούλευσης προβλέπει τη σύσταση 20 νέων τμημάτων (κάποια από τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά των ΤΕΙ), τη μετονομασία 2 τμημάτων, ενώ 4 τμήματα παραμένουν. Ουσιαστικά προβλέπονται 26 τμήματα για το νέο ίδρυμα, ωστόσο μόνο τα 21 από αυτά θα ξεκινήσουν από το τρέχων ακαδημαϊκό έτος, αφού τα 5 εξ αυτών (Τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στα Γρεβενά, Επιστήμης Τροφίμων στη Φλώρινα, Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα, Λογοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στην Καστοριά) θα εξεταστεί πότε θα ξεκινήσουν, μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου και όχι νωρίτερα από το ’20-21. Το γεγονός αυτό αφήνει πολλά ερωτηματικά για τα δυο τμήματα που σχεδιάζεται να γίνουν στην Πτολεμαΐδα, με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Στέργιο Γκανάτσιο να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις αν τελικά αυτά τα 5 τμήματα θα λειτουργήσουν εν τέλη.
Η γεωγραφική κατανομή των τμημάτων βρίσκει την Κοζάνη με 9 τμήματα, τα Γρεβενά με 3 τμήματα, την Καστοριά με 5 τμήματα, την Φλώρινα με 6 τμήματα και την Πτολεμαΐδα με 3 τμήματα.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές:α) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη,
β) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά,
γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα τη Φλώρινα,
δ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Κοζάνη.
Η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετονομάζεται σε Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύονται τα εξής Τμήματα: (διαχωρισμός ανά πόλη)
ΚΟΖΑΝΗ – 9 τμήματα
-Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
– Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
– Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
– Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
– Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
-Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
– Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στα Τμήματα Χημικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών φέρουν τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.
– Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη (συνεχίζει να υφίσταται)
ΓΡΕΒΕΝΑ – 3 τμήματα
– Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
– Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
-Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ΚΑΣΤΟΡΙΑ – 5 τμήματα
-Οικονομικής Επιστήμης, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
-Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,
-Πληροφορικής, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
-Μαθηματικών, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
–Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
ΦΛΩΡΙΝΑ – 6 τμήματα
-Ψυχολογίας, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,
-Γεωπονίας, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,
-Επιστήμης Τροφίμων, με έδρα την Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,
– Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (συνεχίζει να υφίσταται)
– Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (συνεχίζει να υφίσταται)
– Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα (συνεχίζει να υφίσταται)
ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ – 3 τμήματα
– Μαιευτικής, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
– Εργοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
– Λογοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
Τα πέντε νέα τμήματα που θα καθοριστεί πότε θα ξεκινήσουν
Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων του παρόντος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Επιστήμης Τροφίμων, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική.
Ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα την Κοζάνη.
Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα: α) Ενεργειακής ανάπτυξης και μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, με έδρα την Κοζάνη β) Ανθρωπιστικών ερευνών, με έδρα την Κοζάνη γ) Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με έδρα την πόλη της Καστοριάς, δ) Πολιτικής προστασίας, με έδρα την πόλη της Πτολεμαΐδας, ε) Οπτικοακουστικών τεχνών, με έδρα την πόλη της Φλώρινας, στ) Ελληνικής γλώσσας, με έδρα την πόλη της Φλώρινας, ζ) Αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης φυσικών πόρων, με έδρα την πόλη των Γρεβενών.
Συγκροτείται Συμβούλιο Ένταξης
Με απόφαση του Πρύτανη που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) μέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος συγκροτείται και λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έως την ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων με εκλογική διαδικασία, Συμβούλιο Ένταξης και Ανάπτυξης, στo οποίο μετέχουν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ως πρόεδρος, ο Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Αντιπρυτάνεις του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας
Τουρλιδάκης: «Τα 21 τμήματα για άμεση λειτουργία είναι ένα λογικό σχέδιο»
Μιλώντας στον «Π» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης διευκρίνισε, αρχικά, πως τα τέσσερα τμήματα σε Κοζάνη και Φλώρινα που δεν αναφέρονται, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των τμημάτων που θα έχει το νέο ίδρυμα, απάντησε πως «είναι ένα λογικό σχέδιο για άμεση λειτουργία, σε αναμενόμενα νούμερα». Σημείωσε, δε, πω το σχέδιο προβλέπει άμεση λειτουργία για 21 τμήματα, αφού τα πέντε εξ αυτών δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2020/2021 με απόφαση Συγκλήτου.
Απαντώντας στο ενδεχόμενο να επισκεφθεί την περιοχή το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο κ. Τουρλιδάκης απάντησε πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Γκανάτσιος: «Είναι στα πλαίσια αυτών που διεκδικούσαμε και προς το καλύτερο»
Μιλώντας, από την πλευρά του, στον «Π», ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, απάντησε σε σχέση με το σχέδιο διαβούλευσης, πως «είναι στα πλαίσια αυτών που διεκδικούσαμε και προς το καλύτερο», σημειώνοντας πως ναι με το ΤΕΙ καταργείται με το που ψηφιστεί ο Νόμος, αλλά «το νέο ίδρυμα θα ξεκινήσει με εχέγγυα που μπορούν να το στηρίξουν να σταθεί ανταγωνιστικά στον Ελλαδικό χώρο».
Επίσης, απάντησε πως θεωρητικά η Κοζάνη βγαίνει ενισχυμένη από το νέο σχέδιο, αλλά αυτό «μένει να φανεί στην πράξη». Ωστόσο ιδιαίτερης αναφοράς έκανε ο κ. Γκανάτσιος στα πέντε τμήματα τα οποία θα καθοριστεί πότε θα ξεκινήσουν (εκ των οποίων τα δύο στην Πτολεμαΐδα, το Λογοθεραπείας και το Εργοθεραπείας), σημειώνοντας με νόημα πως «δεν αναφέρουν πότε θα ξεκινήσουν τα τμήματα αυτά και στην Κοζάνη από τέτοια έχουμε «κακοπάθει». Και παλαιότερα είχαμε τμήματα που συστάθηκαν στην Κοζάνη αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ», εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο αυτά τα τμήματα θα λειτουργήσουν ποτέ, με δεδομένο μάλιστα πως όπως τονίζει ο ίδιος έρχονται εκλογές και η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει θα είναι διατεθειμένη ή όχι να συνεχίσει το εν λόγω σχέδιο.