Εμείς οι Έλληνες πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, γιατί στην πανώρια τούτη χώρα γεννήθηκαν οι ευγενικότερες ιδέες του πολιτισμού, που έγιναν πανανθρώπινα σύμβολα όλων των λαών της γης. Δικαιολογημένα θεωρείται η αρχαία Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού του σημερινού πολιτιστικού κόσμου.
Το δέντρο του δυτικού μας πολιτισμού είναι ποτισμένο από τις πηγές της Ελληνικής κληρονομιάς. Μια κληρονομιά που περιλαμβάνει τις ρίζες, τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει κτισθεί ο σημερινός κόσμος. Περιέχει τις ηθικές και ποιοτικές αξίες που καλλιεργήσανε η σοφία των αρχαίων Ελλήνων από το ένα μέρος και από το άλλο η αρετή των πατέρων της Ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας. Από κεί πηγάζουν τα διδάγματα της αγάπης. Από εκεί οι ιδέες της ελευθερίας. Από εκεί η αξιοπρέπεια του ατόμου. Δεν υπάρχει παρά ένα ενιαίο διαχρονικό ελληνικό πνεύμα, που από την ιδέα την Πλατωνική, πέρασε στη Χριστιανική και από την Αττική διάλεκτο στην κοινή γλώσσα των ευαγγελίων και της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι μια φιλοσοφία ζωής, μια στάση του ανθρώπου απέναντι στα πράγματα. Ένα ήθος που αποβλέπει με κάθε μέσο να διασώσει την Ελληνική πραγματικότητα.
Πράγματι ο Ελληνισμός, το στοιχείο αυτό της αιωνιότητας με την μακραίωνα ιστορία του, ενεύρωσε την αλήθεια, ότι εκείνα τα έθνη προκόβουν και μεγαλουργούν, όσα σέβονται το Θεό, την παράδοση, το δίκαιο, την αρετή, την παιδεία, την ανδρεία, την ελευθερία και στην εντέλεια, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας μετα ευλαβείας, συνέπειας και συνέχειας, την αλήθεια και όλα τα πάνσεπτα και αιώνια ιδεώδη.
Ευλαβικά η πολιτισμένη ανθρωπότητα αφιέρωσε την ημέρα αυτή για να γιορτάσει σεμνά και να εξάρει τις μεγάλες ιδέες της αγάπης, της ειρήνης και της συναδέλφωσης όλων των λαών της γης που οι αρχαίοι πρόγονοί μας δημιούργησαν και ύψωσαν σε σύμβολα πανανθρώπινα.
Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες θεώρησαν χρέος τους να εκφράσουν την προσήλωση και τη λατρεία τους στις ιδέες αυτές με την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στον ειδυλλιακό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκεί όπου ο γαλανός ουρανός σπάταλα σκορπίζει τις ανταύγειες του λαμπρού ήλιου και εξαϋλωνε τη γοητεία του υπέροχου τοπίου.
Σ’ αυτόν τον φωτεινό χώρο μυριάδες θνητών κατέφθαναν από όλες τις γωνιές της μεγάλης και ένδοξης Ελλάδας για να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη των Ελλήνων γιορτή, τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Πριν από την έναρξη των αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι, οι έριδες και επικρατούσε πνεύμα ενότητας αγάπης και ειρήνης μεταξύ όλων των Ελλήνων. Η αδελφοσύνη αντικαθιστούσε τα μίση και τις διαφορές. Όλες οι Ελληνικές πόλεις εξέλεγαν τους αθλητές και τους προετοίμαζαν για τους μεγάλους αγώνες της Ολυμπίας.
Η νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες, αποτελούσε τιμή για τον αθλητή. Το στεφάνωμα των νικητών με το κότινο αποτελούσε τη μεγαλύτερη ηθική αμοιβή και διάκριση για τους Έλληνες της αρχαιότητας.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβίωσαν περί τα τέλη του περασμένου 19ου αιώνα . γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα και λαμβάνουν μέρος όλοι οι λαοί της γης ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και γλώσσας, πνεύμα αδελφοσύνης. Ενώνει αθλητές και λαούς.
Είναι το αθάνατο Ολυμπιακό πνεύμα. Αυτό το πνεύμα της ειρήνης και της αγάπης που εκπορεύεται από την ιερή γη της Ολυμπίας και παραμένει άσπιλο από την Ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό το αιώνιο πνεύμα που απευθύνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, και που φθάνει στα πέρατα της Οικουμένης σαν προσκλητήρια μιας πανανθρώπινης ενότητας.
Σ’ αυτό το άφθαρτο πνεύμα της αγάπης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα.
Σήμερα στον ιερό βωμό της Ολυμπιακής γης είναι αναμμένο το ολυμπιακό φως που μεταφέρθηκε ήδη με τελετουργικό τρόπο στο Πεκίνο της Κίνας, όπου σε λίγο καιρό θα γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η ακτινοβολία του από όπου κι αν πέρασε έδωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα και καταύγασε τους ορίζοντες όλων των χωρών του κόσμου.
Είναι το ουράνιο ανέσπερο φως της αγάπης. Είναι το φως που οδηγεί όλους τους ανθρώπους στο δρόμο της προόδου του πολιτισμού και της ανθρωπιάς. Είναι το φως που διαλύει τα σκοτάδια της βίας και του μίσους, που ανυψώνει, που ημερώνει και εξευγενίζει το ανθρώπινο γένος.
Είναι το φως που ακτινοβολεί και διαχέει το αθάνατο πνεύμα των Ελλήνων δημιουργών, το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα, το πολύτιμο τούτο δώρο του αληθινού Θεού στην Ελληνική φυλή.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργήθηκαν στα Βυζαντινά χρόνια από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Α΄ γιατί θεωρήθηκαν ειδωλολατρικές εκδηλώσεις. Στα 1894 όμως 15 χώρες αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τους αγώνες τιμώντας την Ολυμπιακή ιδέα. Έτσι στα 1896 έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα και απο τότε εξακολουθούν να γίνονται κάθε 4 χρόνια, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ