Δύο δεκαετίες περιμένουν αποκατάσταση εκατοντάδες κάτοικοι δέκα ξεχασμένων χωριών, πολλοί εκ των οποίων στο μεταξύ απεβίωσαν
Είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το Σάββατο 13 Μαϊου 1995 λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και έπληξε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.
Οι μνήμες από τις καταστροφικές συνέπειες και από τον πανικό των κατοίκων, μαζί και με την άμεση κινητοποίηση των αρχών για την καταγραφή και τα πρώτα μέτρα άμεσης ανακούφισης ξύπνησαν χτες, καθώς πλήθος κόσμου συμμετείχε στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Ζιδανιώτισσας, ενώ στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης τελέστηκε ευχαριστήρια θεία λειτουργία. Αν και από τότε έγιναν πολλά και εν πολλοίς επουλώθηκαν οι πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, μία μεγάλη ανοιχτή πληγή σε δύο ομάδες οικισμών στο Βόιο Κοζάνης και στα Γρεβενά μένουν ανοιχτές, καθώς 21 χρόνια μετά, εκατοντάδες κάτοικοι μεγάλης ηλικίας στο σύνολό τους, περιμένουν μάταια την Πολιτεία να τους εξασφαλίσει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων απεβίωσαν …περιμένοντας. Άλλωστε το κακό δεν ξορκίζεται με λιτανείες, αντιθέτως η γραφειοκρατία, η ολιγωρία και η ανευθυνότητα, στάθηκαν η αιτία να στοιχειώσουν επί δύο δεκαετίες τα έργα υποδομής στη Νεάπολη, όπου προβλέπεται να κτιστούν τα συμβατικά σπίτια των δικαιούχων.
Αφού λοιπόν αυτό το έργο πέρασε από χίλια κύματα, διακόπηκε αρκετές φορές και ξανάρχιζε με ρυθμούς χελώνας, επιτέλους το οικόπεδο με τα έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες. Τώρα αρχίζει μία άλλη Οδύσσεια, αφού κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι τελικώς οι δικαιούχοι, δεδομένου ότι πολλοί γέροντες έφυγαν από τη ζωή με τον καημό ότι έμειναν αβοήθητοι στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας. Εδώ προστίθεται και ένα επιπλέον πρόβλημα, γιατί οι υποδομές θα «ρημάξουν» αν δεν αξιοποιηθούν γρήγορα, αν δηλαδή δεν αρχίσει η κατασκευή των σπιτιών. Αυτό βεβαίως εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό όνειρο, αφού η δημοπράτηση του οικισμού ακόμη και αν γινόταν σήμερα, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Όπως θα πάρει χρόνο το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων, αν και εδώ το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια που χρειάστηκαν για τις υποδομές δεν καταγράφηκε ποιοι δικαιούχοι βρίσκονται εν ζωή. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βοϊου Δημήτρη Λαμπρόπουλο, άρχισαν οι πρώτες καταστροφές στις υποδομές, καθώς επιτήδειοι κλέβουν μεταλλικές σχάρες και προβαίνουν σε δολιοφθορές.
Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έστω και με μεγάλη καθυστέρηση είναι έτοιμη για την παράδοση του έργου στο δήμο, προκειμένου να το αξιοποιήσει. Όμως υπάρχει μία δυστοκία από της πλευρά της δημοτικής αρχής. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βοϊου Δ. Λαμπρόπουλος, δήλωσε στον «Π» πως «δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε στα χέρια μας αυτή την καυτή πατάτα. Για να παραδοθούν τα οικόπεδα στους δικαιούχους πρέπει πρώτα να γκρεμίσουν τα παλιά σπίτια στα οποία διαμένουν. Εδώ πρέπει να βρεθεί λύση, την οποία είναι αρμόδιο το κράτος να τη δώσει και όχι ο δήμος».
Οι οικισμοί που δεν αποκαταστάθηκαν ακόμη είναι: Για το Βόιο το Πυλωρί, η Πεπονιά, η Πανάρετοι, το Κλίμα, το Αξιόκαστρο, ο Πολύλακος και η Πεπονιά. Για τα Γρεβενά το Καλώχι, το Καλαμίτσι και ο Μεσόλακος.