Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διασφάλισης της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, καθώς για το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο, λήγει σε ενάμιση μήνα η σύμβαση που έχει με τη ΔΕΗ για προμήθεια λιγνίτη.
Το ζήτημα συζήτησαν οι τοπικοί φορείς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Η συνάντηση έγινε στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, στο περιθώριο του συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας. Από πλευράς του Συντονιστικού που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια για τα λιγνιτωρυχεία Σερβίων, συμμετείχαν στη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σερβίων Γιάννης Θύμνιος. Οι τοπικοί εκπρόσωποι τόνισαν στον υπουργό και στον πρόεδρο της ΔΕΗ τη σημασία που διαδραματίζουν τα δύο λιγνιτωρυχεία της ΜΕΤΕ Προσηλίου και ΛΑΡΚΟ Λάβας στην περιοχή η οποία μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και γενικότερα είναι απομονωμένη. Τόνισαν ότι οι θέσεις απασχόλησης που έχουν δημιουργήσει τα εν λόγω λιγνιτωρυχεία είναι εκατοντάδες, αν εκτός από τους μόνιμους εργαζόμενους συνυπολογιστούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και το προσωπικό που αυτοί απασχολούν για τη μεταφορά του λιγνίτη. «Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων στην περίπτωση που δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, θα φέρει έκρηξη ανεργίας στην πολύπαθη περιοχή μας», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σερβίων». Ο Γ. Θύμιος πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε μία μακροχρόνια σύμβαση τουλάχιστον τριετή για τη ΜΕΤΕ, καθώς η τρέχουσα λήγει στις 31 Αυγούστου». Για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει σύμβαση, αλλά το βασικό είναι ότι η ΔΕΗ δεν επιβαρύνεται με ρευστό, καθώς η πρώτη έχει οφειλές προς την ΔΕΗ και για να «ξεχρεώσει» προμηθεύει λιγνίτη για τις ανάγκες των σταθμών παραγωγής.
Επιπλέον, οι φορείς και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου, ζητούν από τη ΔΕΗ να προμηθευτεί επαρκή ποσότητα, τέτοια που να είναι βιώσιμο το ορυχείο. Θεωρούν ότι τώρα και με τα προβλήματα που προέκυψαν με την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, «μπορούν να μπουν πιο δυνατά στο παιχνίδι τα δύο λιγνιτωρυχεία των Σερβίων, τα οποία διαθέτουν καλής ποιότητας λιγνίτη που βελτιώνουν την θερμογόνο δύναμη του καυσίμου των σταθμών».
Να σημειωθεί ότι Σταθάκης και Παναγιωτάκης εμφανίστηκαν θετικοί στο αίτημα του Συντονιστικού, ενώ δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στην Αθήνα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν δύο οι συμμετέχοντες, ο ένας απορρίφτηκε και έμεινε η ΜΕΤΕ, από την οποία η ΔΕΗ θα ζητήσει να «ρίξει» λίγο το τίμημα.