Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης.
Ομιλητής ήταν ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα έργα του Αρχιμανδρίτη Πανάρετου Τοπαλίδη». Η Λέσχη Ποντιακού Πολιτισμού γέμισε από κόσμο που άκουσε με προσοχή τον ομιλητή, ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίθηκε «στην ευγενική πρόσκληση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και με την ευλογία του μητροπολίτη σας ήρθα εδώ για να τιμήσουμε την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ομιλίας του κ. Παύλου, εστιάστηκε στην επικέντρωσή της γύρω από τα ντοκουμέντα που έχει παρουσιάσει με τα έργα του ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Πανάρετος Τοπαλίδης, ο οποίος υπήρξε ηγούμενος της Μονής Βαζελώνος. «Η Μονή Βαζελώνος, όπως ξέρετε έχει ανιστορηθεί εδώ στην περιοχή σας. Επανεκδόθηκαν από την Μητρόπολη Δράμας δύο σπουδαία έργα του, «Η Ιστορία της Μονής Βαζελώνος» και το ιστορικό σύγγραμμά του «Ο Πόντος ανά τους αιώνας», όπου εκεί μέσα παρουσιάζονται πρωτόλεια ντοκουμέντα τα οποία έζησε και ο ίδιος για την περίοδο 1914-1922, όπου συντελέστηκε η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Δράμας.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, κάλεσε τον κόσμο «να κρατήσουμε αντιστάσεις, ώστε η ιδιαιτερότητά μας η πνευματική να μην εξατμιστεί, αλλά να γνωρίζουμε από πού προερχόμαστε, ώστε να χαράξουμε πορεία για το πού πηγαίνουμε». Ως προς την σημασία της ιστορικής γνώσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό πράγμα, διότι μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει πράγματα και να προβάλει πράγματα στον σύγχρονο κόσμο και κυρίως να αποβούν όλα αυτά των προηγουμένων ετών παραδείγματα προς αποφυγή. Γιατί επί παραδείγματι, σήμερα στη Μέση Ανατολή, κάτω στη Συρία επιχειρείται μία γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού των περιοχών αυτών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τι έγινε όχι και στο τόσο απόμακρο παρελθόν για να αποφεύγονται τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, χαρακτήρισε τον ομιλητή «γνήσιο Πόντιο που το λέει η καρδιά του», προσθέτοντας πως «ήρθε να καταθέσει την μαρτυρία του». Επίσης, αναφερόμενος στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σημείωσε πως «ότι και να κάνει η Τουρκία, κάποια στιγμή δεν θα την αφήσει ο Θεός έτσι». «Μέχρι πότε θα ανέχεται ο Θεός…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, Κώστας Σανίδης, υπογράμμισε: «Εμείς πιστοί πάντα στα ιδανικά που υπηρετούμε δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τις μάχες και να τις κερδίζουμε. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την ενιαία φωνή του Ποντιακού χώρου, για να μπορεί ο Ποντιακός Ελληνισμός πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά να διεκδικεί». Ανέφερε επίσης πως έγινε θεσμός διήμερων εκδηλώσεων για την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης η 19η Μαΐου, η «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώτης Βασιλειάδης και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Π.Ε. Κοζάνης, το Δήμο Κοζάνης, την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης και Ποντιακά Σωματεία του Δήμου.