ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη μέχρι και τα επιβλαβή παράσιτα, ακόμα και τον καρκίνο. Σε αντίθεση, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μας αφήνει ευάλωτους σε όλους τους τύπους μικροβίων και εξασθενεί την απίστευτη ικανότητά αυτο-ίασης που έχει ο οργανισμός μας.
Επομένως, δεν είναι παράξενο ότι δραστηριότητες όπως το να τρώμε υγιεινά φαγητά, να κοιμόμαστε περισσότερο (και με καλύτερη ποιότητα ύπνου) και να υιοθετούμε υγιή πρότυπα σε ότι αφορά το lifestyle μας, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας συνολικά και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την άμυνα του οργανισμού μας είναι τα λεγόμενα μικροθρεπτικά συστατικά, μια από τις κυριότερες ομάδες θρεπτικών συστατικών, που υποστηρίζουν το περίπλοκο δίκτυο ιστών και κυττάρων, το οποίο μας επιτρέπει να υπερασπιζόμαστε τον οργανισμό μας από τα παθογόνα. Μερικά από αυτά είναι ο ψευδάργυρος και η Βιταμίνη D.
Δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιές τροφές το ενισχύουν;
Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα:
1. Μύρτιλα
Τα μύρτιλα (βατόμουρα) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να δυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, περιέχουν ένα τύπο φλαβονοειδών που ονομάζεται ανθοκυανίνη (η ουσία που δίνει στα μούρα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους), η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, παίζει καίριας σημασίας ρόλο στην υπεράσπιση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και του απλού κρυολογήματος, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν φλαβονοειδή στη διατροφή τους.
2. Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγει το σώμα όταν έρχεται σε επαφή με μολυσματικούς παράγοντες ή όταν διασπάται η τροφή που καταναλώνουμε στα επιμέρους συστατικά της. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματος και να συμβάλλουν στην εμφάνιση κάποιας ασθένειας, νοσήματος ή αρρώστιας, απομακρύνοντάς μας από το στόχο μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.
Σημαντική σημείωση: Η μαύρη σοκολάτα έχει αυξημένο θερμιδικό δείκτη και αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Για αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.
3. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμας (ή κιτρινόροζα), είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Είναι επίσης συστατικό σε φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής. Καταναλώνοντας κουρκουμά μπορούμε να βελτιώσουμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, χάρη στις ιδιότητες ενός συστατικού που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, την κουρκουμίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη έχει δυνατές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
4. Λιπαρά Ψάρια
Ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Μελέτες έχουν δείξει οτι η μακροχρόνια κατανάλωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται σε ένα υγιές μέρος του οργανισμού μας, περνώντας το λανθασμένα για “εισβολέα”.