Η Εμπορική Έκθεση φιλοξένησε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων-Λυκείων από όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Τα παιδιά από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου έστησαν τα περίπτερά τους στις 10 Φεβρουαρίου 2017 στο Τhe Mall Athens στο Mαρούσι, ενώ τα παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.Οι μαθητές κατασκεύασαν μόνοι τους περίπλοκα και ιδιαίτερα προϊόντα που λείπουν από την αγορά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στη χώρα μας. Είχαν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους, να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να εισπράξουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σκοπός των εκθέσεων είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το αγοραστικό κοινό με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο και να διαπιστώσουν την ανταπόκριση που έχει η μαθητική τους επιχείρηση.
Φαίνεται πως οι μαθητές καινοτομούν και εντυπωσιάζουν με έξυπνα προϊόντα που δημιουργούν μόνοι τους, π.χ ένα έξυπνο κουτί για χάπια που υπενθυμίζει τους ηλικιωμένους το πότε θα πάρουν τα χάπια τους, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακές υπηρεσίες, έξυπνα χρηστικά αντικείμενα αλλά και κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις. Μαθητές και μαθήτριες από την «Κιβωτό του Κόσμου» που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα παρουσίασαν το δικό τους καινοτόμο προϊόν, που είναι μολυβοστυλό, μολύβι και στυλό σε ένα.
Είναι ένας τρόπος για να αντιδράσουν στην απαισιοδοξία της εποχής και μέσα στην εποχή της κρίσης να αποδείξουν ότι δουλεύοντας σκληρά μπορούν να τα καταφέρουν.
“Happill”
Η συσκευή αυτή προγραμματίστηκε ώστε να δίνει στον ηλικιωμένο τα φάρμακά του την ώρα που πρέπει να τα λάβει. Η “Happill” μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Η συσκευή επαναλαμβάνει τα λόγια του εγγονού μέχρι ο ηλικιωμένος να πάρει το χάπι του μέσα από το ειδικό δοχείο. Η συσκευή παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του συγγενούς του ηλικιωμένου με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει επίσης ένα κουμπί, με ασύρματο τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να φοράει πάνω του ο παππούς ή η γιαγιά και να το πατήσουν σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να σταλεί μήνυμα στο πρόσωπο που έχει οριστεί.
Δήμητρα Κωνσταντινίδου Β2
Χριστίνα Κοσμίδου Β2