Οι Αποκριές πατροπαράδοτα αποτελούν λίγες μέρες το χρόνο που το ρίχνουμε έξω και ξεδίνουμε. Το φαγητό, τα γλυκά και το αλκοόλ ρέουν άφθονα και αυτό επηρεάζει κατά πολύ την υγεία και τα κιλά μας. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε για να μη έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά και τη σωματική μας υγεία με το που τελειώσουν οι μέρες των Απόκρεων.
1ο σημείο προσοχής: Ψήσιμο στα κάρβουνα
Το ψήσιμο στη σχάρα μπορεί να αποτελέσει ένα από τους πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής τροφίμων, αρκεί να το κάνουμε σωστά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μία παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι τα τρόφιμα θα είναι υγιεινά. Στο ψήσιμο των τροφίμων (κρεάτων, πουλερικών και ψαριών) στα κάρβουνα η πτώση των λιπών από τα τρόφιμα από τη σχάρα στο κάρβουνο. δημιουργεί κάποιες ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (ή heterocyclic amines, HCAs) οι οποίες επικαλύπτουν τα τρόφιμα μέσω του καπνού που εκπέμπετε και εμφανίζουν καρκινογόνο δράση. Για να αποφύγουμε το παραπάνω πρόβλημα και να μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα το ψήσιμο στα κάρβουνα πρέπει απλά να προσέξουμε κάποια πράγματα.
• Καταρχάς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η σχάρα που χρησιμοποιούμε είναι καλά καθαρισμένη και δεν έχει πάνω ξεραμένα λίπη.
• Κατά την προετοιμασία των κρεάτων μαρινάρεται τα καλά. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε μπορούν να μειώσουν μέχρι και 90% τη παραγωγή των βλαβερών ενώσεων.
• Κόψτε τα κρέατα που σκοπεύετε να ψήσετε σε λεπτές φέτες έτσι ώστε να απαιτούν λιγότερο χρόνο ψησίματος.
• Πριν ψήσετε τα κρέατα κρατήστε τα στο ψυγείο και μην τα έχετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα. Βγάλτε τα κατευθείαν για το ψήσιμο.
• Ψήστε τα κρέατα, αφού σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία από τα κάρβουνα είναι κατάλληλη.
• Μην παραψήνετε τα τρόφιμα και αφαιρέστε τα καμένα κομμάτια.
• Επιλέξτε κομμάτια κρέατος τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά. Αποφύγετε τα ιδιαίτερα λιπαρά κρέατα.
• Πάντα προσθέστε λεμόνι μετά το ψήσιμο, καθώς ουσιαστικά αυτό εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται.
2ο σημείο προσοχής: Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ, στις μέρες μας, είναι μέρος της καθημερινότητας μας, από τα οικογενειακά δείπνα ως την διασκέδαση μας. Το αλκοόλ μπορεί να καταταχθεί στις ναρκωτικές ουσίες, αλλά σχεδόν οι πάντες καταναλώνουμε αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα και παρέχει στον οργανισμό μας αρκετές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ενδεικτικά 1g αλκοόλης περιέχει 7 θερμίδες. Πόσο αλκοόλ μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια; Εδώ, αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αλκοόλ είναι μη απαραίτητο για την διατροφή μας και δεν χρειάζεται να το εισάγουμε καν. Παρόλα αυτά, οι συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την κατανάλωση αλκοόλης είναι οι εξής:
• 1 μερίδα αλκοόλης για τις γυναίκες την ημέρα
• 2 μερίδες αλκοόλης για τους άνδρες την ημέρα
• Τα παιδιά και οι έφηβοι απαγορεύεται ρητά να καταναλώνουν αλκοόλ.
*1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 175ml κρασί, 330ml μπύρα, 30ml σκληρού αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τσίπουρο κ.τ.λ.)
3ο σημείο προσοχής: Παραδοσιακά γλυκά
Τις ημέρες των Αποκριών σε όλα τα σπίτια υπάρχουν πληθώρα επιλογών όπως σαραγλί, μπακλαβάς, κανταΐφι και άλλα σιροπιαστά γλυκά. Τα γλυκά αυτά αποτελούν από τις πιο υγιεινές επιλογές γλυκών καθώς παρασκευάζονται με καρύδια και μέλι κατά κύριο λόγο. Όμως για να απολαύσουμε το πραγματικό τους όφελος πρέπει να τα καταναλώσουμε με μέτρο.
Κλείνοντας… Χαρείτε τις λιγοστές μέρες που παραδοσιακά στο τόπο μας το ρίχνουμε έξω. Απλά προσέξτε τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά και εξασφαλίζουν τη υγεία μας και το βάρος μας. Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να τις εφαρμόσουμε… Όλα επιτρέπονται απλά… Με μέτρο!!!
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου
Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com